De westkust van Albanië is dinsdagochtend vroeg getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,4. Er zijn zeker zestien doden en minstens 300 gewonden.

'Er zijn slachtoffers', schrijft premier Edi Rama op Twitter. 'We doen al het mogelijke in de getroffen gebieden.'

Voorlopig ligt de dodentol op zestien. Vijftien mensen zijn gestorven onder de brokstukken van ingestorte gebouwen in de steden Thumane en Durres. Volgens lokale media is een van de doden een oudere vrouw die haar kleinzoon heeft gered door hem te beschermen met haar lichaam. Brandweerkorpsen, legereenheden en politieagenten voeren er reddingsoperaties uit. Zij worden geholpen door burgers, die in sommige gevallen met de blote handen slachtoffers zoeken onder het puin. Zo konden nog twee zwaargewonde slachtoffers vanonder het puin gehaald worden, volgens artsen zijn ze er heel erg aan toe.

In het plaatsje Kurbin stierf dan weer een man die uit paniek van een appartementsgebouw was gesprongen.

Navo-bondgenoten Italië, Roemenië, Turkije, Griekenland en Kroatië zegden al toe gespecialiseerde noodhulp naar de getroffen regio te sturen. Kosovo stuurt vrachtwagens, Servië springt in met dertien hulpverleners. 

Epicentrum vlakbij hoofdstad

Het epicentrum van de schok lag op zowat 25 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Tirana en op een diepte van ongeveer 10 kilometer, melden het Duitse geologische instituut in Potsdam (GFZ) en het Amerikaanse geologische instituut USGS.

Volgens de Albanese president Ilir Meta is de situatie in Thumane, dat dichtbij het epicentrum ligt, dramatisch. Marjana Gjoka (48) was aan het slapen in haar appartement toen de aarde begon te beven. 'Het dak kwam naar beneden op ons hoofd en ik weet niet hoe we ontsnapt zijn', zegt ze. 

Zwaarste aardbeving in decennia

Het gaat volgens het USGS om de zwaarste aardbeving van de afgelopen twee decennia in de Balkanstaat. Het Italiaanse persagentschap Ansa meldt dat de schok werd gevoeld tot in zuidelijke Italiaanse regio’s Puglia en Basilicata.  

In september raakten bij een reeks zwakkere aardbevingen nog meer dan honderd mensen gewond in het land. Honderden gebouwen liepen toen schade op. Die schokken hadden een magnitude tussen de 4,4 en 5,8. In 2003 trof een beving met een magnitude van 6,3 de zuidelijke grensregio met Griekenland.

In Albanië vindt regelmatig seismische activiteit plaats. De zuidelijke Balkan ligt op het breukvlak tussen de Eurazische en Afrikaanse tektonische platen. Het land ligt langs de Adriatische en Ionische Zee tussen Griekenland en Noord-Macedonië.