Amerikaanse marinechef moet opstappen na dispuut met Trump over van moord beschuldigde elitesoldaat
Marinechef Richard Spencer. Foto: AP

De Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper heeft de chef van de marine Richard Spencer ontslagen na een meningsverschil met president Donald Trump over de uitsluiting van een elitesoldaat. Dat maakte het Pentagon zondag bekend.

Het dispuut draait rond de 40-jarige Navy SEAL Eddie Gallagher. Hij moest voor de krijgsraad verschijnen omdat hij volgens collega’s een IS-gevangene met een mes had vermoord. Het voorval vond plaats in 2017 in Irak. De man werd vrijgesproken van moord, maar hij kreeg wel een celstraf van vier maanden omdat hij op foto’s poseerde bij het lijk. Ook werd hij in rang teruggezet.

Verzet van de president

Dat was niet naar de zin van president Donald Trump, die de demotie ongedaan maakte. De top van de marine was ook van plan om de SEAL-speld, die commando’s dragen op hun uniform, van Gallagher af te nemen. Dat zou betekenen dat hij uit de elite-eenheid werd gezet. Ook tegen die beslissing kwam verzet van de president.

De zaak werd door beide heren openlijk bediscussieerd. Richard Spencer liet vorige week nog optekenen dat hij achter zijn standpunt bleef staan, namelijk dat Gallagher een peer review zou moeten ondergaan. 

Volgens het Pentagon stelde Spencer – in tegenstelling tot zijn publieke standpunt – echter heimelijk aan het Witte Huis voor om Gallagher in rang te herstellen en hem eervol met pensioen te laten gaan. Spencer zou dit voorstel echter nooit aan Esper hebben meegedeeld.

'Gebrek aan oprechtheid'

In de officiële verklaring van het Witte Huis luidt het dan ook dat Mark Esper ‘het ontslag heeft gevraagd van marinesecretaris Richard Spencer na het verlies van vertrouwen in hem over zijn gebrek aan oprechtheid in de gesprekken met het Witte Huis bij de behandeling van de zaak van de Navy SEAL Eddie Gallagher'.

Defensieminister Esper liet intussen weten dat Gallagher de speld zou moeten kunnen behouden. President Trump juichte die beslissing al openlijk toe. 'Eddie zal in alle rust op pensioen kunnen gaan, met alle eer die hem toekomt, zijn speld incluis', klonk het op Twitter.