Tesla-topman Elon Musk heeft een elektrische pick-uptruck onthuld: de CyberTruck. De demonstratie verliep niet vlekkeloos. En dat heeft zo zijn effect op de beurskoers.

Musk omschreef de auto tijdens de voorstelling in Los Angeles als een voertuig waar geen krassen of deuken op komen. De ramen zijn van gewapend glas, zei hij. Maar toen iemand bij een demonstratie een metalen bal tegen het raam gooide, barstte het. Musk leek verrast, maar wees erop dat het glas niet helemaal gebroken was.

De pick-uptruck van Tesla ziet eruit als een futuristisch gepantserd voertuig. Het ontwerp is deels geïnspireerd op de Lotus Esprit uit de James Bond-film The Spy Who Loved Me, schreef Musk op Twitter. Hij verwees ook al eens naar de sciencefictionfilm Blade Runner.

Prijs

De auto moet een kleine 40.000 dollar (36.000 euro) kosten. Het kan overigens nog jaren duren voordat de eerste elektrische pick-uptruck van Tesla daadwerkelijk te koop is. De productie zou eind 2021 moeten starten.

De elektrische pick-uptruck in de markt zetten, wordt geen sinecure. Eigenaars van een pick-up zijn doorgaans erg merktrouw. In de VS zijn de drie meest verkochte wagens pick-uptrucks. Maar die markt is sterk in handen van Dodge, Ford en Chevrolet terwijl ook het Japanse Toyota een hap uit de taart neemt.

Die bedenkingen gekoppeld aan de mislukte presentatie doen het aandeel van Tesla op de beurs van New York geen deugd. Op de middag in New York stond het aandeel al bijna zes procent in het rood.

Het belangrijkste model voor Tesla blijft vooralsnog de Model 3, de relatief betaalbare elektrische auto waarmee het bedrijf de massa wil bereiken.