Democraat die impeachmentonderzoek leidt, noemt daden van Trump ‘veel erger’ dan die van Nixon
Foto: REUTERS

Volgens Adam Schiff, de Democratische voorzitter van de inlichtingencommissie in het Huis van Afgevaardigden die het impeachmentonderzoek tegen Donald Trump leidt, zijn de feiten die de huidige president gepleegd heeft veel erger dan die van oud-president Richard Nixon.

Richard Nixon kwam in 1974 in opspraak in verband met het Watergateschandaal. De Republikein nam zelf ontslag vooraleer het Huis een aanklacht had gestemd. Tegen die tijd was hij de steun van zo goed als alle leden van het Congres – Democraten én Republikeinen – kwijtgeraakt.

‘Wat hier is gebeurd, is veel ernstiger dan een inbraak van een derde partij op een hoofdkwartier van een Democratische campagne, we hebben het (...) over het bevriezen van militaire hulp aan een bondgenoot: het gaat veel verder dan wat Nixon deed’, verklaarde Schiff op het einde van een lange reeks hoorzittingen in het Congres.

'Verspreid geen leugens'

Een van de getuigen gisteren was Fiona Hill, ex-topadviseur van Donald Trump.  

‘Het is onzin dat Oekraïne probeerde de Amerikaanse verkiezingen van 2016 te beïnvloeden', zei ze. 'Dat is een samenzweringstheorie die de Russen – de échte schuldigen – verspreiden om de VS nog verder te destabiliseren. Politici die deze leugens enige geloofwaardigheid toedichten, helpen Moskou en schaden de VS.'

Hill betreurt dat Trump aan Zelenski vroeg dat onzinverhaal te onderzoeken (Oekraïne zou Hillary Clinton gesteund hebben) en niet luisterde naar zijn inlichtingendiensten die wisten dat het om Russische verzinsels ging. In de plaats daarvan luisterde hij volgens haar naar de standpunten van zijn persoonlijke advocaat Rudy Giuliani.

Republikeinse steun

Ook na het voor president Trump vernietigende getuigenis van Sondland eerder deze week, lijken er nauwelijks Republikeinse senatoren van plan hem te laten vallen. Voor een impeachment moeten na een gewone meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, ook 67 van de 100 senatoren voor Trumps afzetting stemmen. En slechts 47 senatoren zijn Democraten. Het is zeer de vraag of ook twintig Republikeinen openlijk hun president willen of durven laten vallen.