Oprichter Pain Quotidien opent tweede veganistisch restaurant in Brussel

Alain Coumont, oprichter van Le Pain Quotidien, lanceerde vier jaar geleden met Le Botaniste een nieuw, veganistisch concept, dat intussen toe is aan zijn zesde vestiging, in Elsene.

Coumont wilde een restaurant openen waar groenten de hoofdrol zouden spelen, en de hele kaart vegetarisch was, met voldoende veganistische opties. In 2015 opende Le Botaniste de deuren in Gent, volgens hem de ideale plek om het concept te testen. Het restaurant werkt met lokale biogroenten, en de gerechten worden geserveerd in kommetjes. Daarnaast worden er ook natuurwijnen verkocht, dus zonder toegevoegd sulfiet of andere additieven.

Dat het Gentse publiek positief reageerde, gaf hem genoeg zelfvertrouwen om enkele maanden later een tweede zaak te openen in Manhattan. Daar kwamen de voorbije jaren nog twee vestigingen bij, en een jaar geleden werd Le Botaniste ook voorgesteld in de Brusselse Schumanwijk. Deze week ging een zesde vestiging open in Elsene, op de hoek van de Louizalaan en de Baljuwstraat.

‘We openen één restaurant per keer en wachten af of het winstgevend is alvorens plannen te maken voor een volgende’, zei Coumont aan Belga bij de opening. Alle vestigingen samen zouden in 2019 voor zes miljoen euro omzet hebben gezorgd. Le Botaniste richt zich dan ook niet uitsluitend op een vegetarisch publiek. ‘Iedereen kan deeltijds vegetariër of veganist zijn.’

De keten probeert ook haar ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden door zo weinig mogelijk afval te produceren en diezelfde criteria te hanteren bij het uitkiezen van leveranciers. Le Botaniste werkt ook samen met klimaatadviesbureau CO2logic en is erkend als koolstofneutraal bedrijf.