Verdediging Trump verliest argument rond timing in impeachmentonderzoek
Foto: AFP
Oekraïne was al van dag één bezorgd over wat er met de Amerikaanse legerhulp zou gebeuren. Dat blijkt uit een getuigenis van defensiemedewerkster Laura Cooper in het impeachmentonderzoek.

Oekraïne maakte zich al vanaf 25 juli, de dag van het gecontesteerde telefoontje tussen Donald Trump en de Oekraïense president Volodimir Zelensky, zorgen over hoe het nu verder moest met de Amerikaanse militaire hulp die door het Witte Huis was bevroren.

Dat zegde Laura Cooper tijdens haar getuigenis in het impeachmentonderzoek tegen Trump. Volgens Cooper, die binnen het Amerikaanse ministerie van Defensie belast is met Oekraïne, stuurde de Oekraïense ambassade in Washington op 25 juli verschillende e-mails aan haar ploeg om te vragen wat er zou gebeuren met de militaire hulp van de VS aan Kiev.

Tijdens het gesprek met Zelensky had Trump zijn Oekraïense ambtgenoot immers gevraagd om een onderzoek te voeren naar zijn Democratische tegenstander Joe Biden. Trump zou de levering van de militaire hulp van Zelensky's antwoord hebben laten afhangen.

Cooper vertelde ook dat een aantal van haar stafleden in de week van 6 augustus vertegenwoordigers van de Oekraïense ambassade ontmoette en dat de kwestie van de militaire hulp toen ter sprake kwam.

Verdediging Trump onderuit

Tot hiertoe hadden alle getuigen die in het kader van de afzettingsprocedure tegen Trump werden gehoord, gezegd dat Oekraïne pas  na het telefoontje van 25 juli van de bevroren hulp op de hoogte was. Volgens sommige Republikeinen kregen de Oekraïeners slechts weet van de maatregel twee weken voor hij werd opgeheven. Op basis van die timing trachtten ze de impact van de beslissing te minimaliseren en president Trump te verdedigen. Na de getuigenis van Laura Cooper kan dat niet meer.