Brussel is klaar voor het kerstseizoen: donderdagochtend is de kerstboom toegekomen op de Grote Markt in Brussel. En het is er opnieuw eentje van eigen bodem: de boom werd geschonken door de gemeente Stavelot als teken van dankbaarheid voor de hulp aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

De boom is woensdag omgehakt in Francorchamps, in de Hoge Ardennen, en arriveerde donderdagochtend vroeg op de Grote Markt, onder het goedkeurend oog van schepen van Cultuur, Toerisme en Grote Evenementen Delphine Houba.

Het gaat om een Nordmann-spar, ook wel Kaukasische zilverspar, Krimspar of ‘Abies nordmanniana’ genoemd, van 22 meter hoog.

Met de schenking wil Stavelot de solidariteit van de stad Brussel bij de Slag om de Ardennen in 1945 herdenken. ‘Het is een manier om de herinnering aan de grote golf van solidariteit levende te houden, die 75 jaar geleden heeft plaatsgevonden’, zei Patrice Lefèbvre, schepen van Herinnering en Burgerschap donderdag, toen de 60-jarige boom werd omgehakt.

Voor een keer komt de vier ton wegende kerstboom ook van een privédomein. De eigenares stemde na lang nadenken in. De boom zelf zou al voor zijn eigen opvolging gezorgd hebben, want aan zijn voet groeiden al twee jonge planten. Toch gaat Stavelot hem vervangen door een Nordmann van dezelfde kwaliteit.

Kerstboom aangekomen op Grote Markt in Brussel
Foto: Photo News

Manneken Pis

De komende dagen wordt de boom opgetuigd om vanaf 29 november te kunnen schitteren als onderdeel van het klank- en lichtspel. Op dat moment wordt ook Winterpret ingehuldigd, de evenementen voor kerst in Brussel.

De boom zal de komende dagen worden aangekleed met 140 rode kerstballen, anderhalve kilometer slingers, 120 bollen in de nationale kleuren en 50 houten mannetjes om 400 jaar Manneken Pis te vieren. Manneken Pis is het symbool van deze eindejaarsfeesten.