EU-ambassadeur Gordon Sondland heeft tijdens de hoorzitting in het kader van het impeachmentonderzoek tegen president Trump verklaard dat hij in opdracht van Trump de Oekraïense president Volodimir Zelenski onder druk heeft gezet.

Gordon Sondland, die door president Donald Trump persoonlijk benoemd werd als EU-ambassadeur en die een spilfiguur is in diens ‘parallelle diplomatie’ in Oekraïne, getuigt vandaag in Washington D.C. in het kader van het impeachmentonderzoek tegen Trump. Sondland heeft eerder al toegegeven dat Trump Kiev onder druk zette, in ruil voor een uitnodiging in het Witte Huis en het vrijgeven van 392 miljoen dollar aan militaire steun. 

Woensdag ging Sondland echter veel verder tijdens de hoorzitting. Niet alleen bevestigde hij dat er een 'quid pro quo' (voor wat, hoort wat) was, hij benadrukte ook dat die er gekomen is in expliciete opdracht van president Trump. 'Ik moest druk zetten om een onderzoek naar de Bidens als quid pro quo te gebruiken voor een bezoek aan het Witte Huis voor de Oekraïense leider.' Joe Biden is een van de kanshebbers om de Democratische presidentskandidaat te worden, diens zoon Hunter had een betaald mandaat in de raad van bestuur van het Oekraïense gasbedrijf Burisma.

 

Ook Pompeo en Pence onder vuur 

Sondland, een absolute sleutelfiguur, heeft duidelijk geen zin om met de zwarte piet te blijven zitten in de hele zaak, en onderlijnde daarom voortdurend dat hij opdrachten van Trump uitvoerde: Trump verwees voor de meer specifieke instructies voortdurend naar Rudy Giuliani, zijn privé-advocaat

Dat is bijzonder beschadigend voor Trump, maar ook diens minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo was volgens Sondland helemaal op de hoogte, en ook vicepresident Mike Pence wist meer dan hij tot dusver toegaf. Sondland benadrukte namelijk dat Pence noch verrast noch gechoqueerd reageerde toen hij het onderzoek naar de Bidens ter sprake bracht. 'Iedereen was op de hoogte', verklaarde Sondland woensdag tijdens de hoorzitting. 'Dit was geen geheim.' 

Extra getuige

Trump beweert nu overigens dat hij Sondland ‘amper kende’. De Democraten roepen daarom een extra getuige op: David Holmes, ambassademedewerker in Kiev. Die zat naast Sondland toen die op 26 juli - een dag na het beruchte telefoongesprek tussen Trump en Zelenski - in een restaurant belde met Trump: hij kon het gesprek woord voor woord volgen, en het was volgens hem zonneklaar dat de twee elkaar zeer goed kenden. Trump zei volgens Holmes letterlijk dat ‘Oekraïne hem niet interesseert, alleen dat onderzoek naar Biden’. Sondland bevestigde gisteren dat wat Holmes zich herinnert, de waarheid is.