Klimaatbeweging wil Brusselse Kleine Ring innemen met mensenketting
Foto: bart de waele

Goed een jaar na de start van de eerste klimaatacties in ons land plannen enkele klimaatorganisaties een mensenketting op de Brusselse Kleine Ring.

Op zondag 8 december, tijdens de VN-klimaattop in Madrid, willen de organisaties van 13 tot 17 uur de Brusselse Kleine Ring innemen met ‘een feestelijke en vastberaden mensenketting’, laten Climate Express en de Klimaatcoalitie weten.

‘Het afgelopen jaar was werkelijk historisch’, klinkt het op het Facebookevenement van de mensenketting. ‘Sinds Claim the Climate in december 2018 kwamen honderdduizenden Belgen de straat op voor het klimaat. Jongeren, grootouders, werknemers, leraren, studenten, wetenschappers, dokters... Nog nooit lieten zoveel mensen hun stem horen om keer op keer hetzelfde te eisen: dringend meer ambitie voor het klimaat en een eerlijke transitie voor iedereen.’

De betrokken organisaties wijzen erop dat de eis van de betogers verre van vervuld is. Ze vinden dat ondanks de ‘mooie woorden van politici’ nog altijd geen actie ondernomen is. ‘De lat moet omhoog - het gaat over de toekomst van iedereen! We houden daarom de druk hoog en komen opnieuw uit ons kot.’

Dinsdagnamiddag hadden 386 mensen op Facebook aangegeven dat ze zullen deelnemen aan het evenement. Zo’n duizend mensen zijn geïnteresseerd.

Op 29 november vindt onder meer in Antwerpen, Brussel, Gent en Leuven ook een vierde ‘Global Strike for Future’ plaats.