Honderden studenten hebben de belegerde campus in Hongkong verlaten. De harde kern, zo’n 100 scholieren, blijft de campus bezetten. ‘De manifestanten die zich nu nog verschansen, hebben geen enkele andere optie dan zich over te geven’, zegt Carrie Lam, de leidster van Hongkong.

In Hongkong is de voorbije dagen een ongeziene belegering aan de gang van de Polytechnic University, de technische universiteit in het district Kowloon. Er wordt gevreesd voor een bloedige eindstrijd aan de universiteit. Honderden studenten hebben de voorbije uren de campus verlaten, zo’n honderd personen verschansen zich nog steeds in het gebouw.

De bezetting van de Polytechnic University is het protest van de laatste kans: andere universiteiten hebben het semester vroegtijdig stilgelegd, zodat studenten niet meer op de campus moeten zijn. Zo kunnen ze elkaar ook niet ondersteunen bij politiek protest. Want na zeven maanden massaprotesten zijn de betogers almaar drastischer geworden, als reactie op het gebruik van geweld door de overheid.

10 jaar cel voor wie buiten komt

In de Polytechnic University is de situatie uit de hand gelopen. Een zevenhonderdtal studenten zat er afgelopen nacht nog vast zonder voedsel of medische voorzieningen. De studenten zijn gewond en uitgeput na twee dagen schermutselingen met de politie. Die omsingelde alle uitgangen van de campus en eist dat de studenten zich overgeven. De medische hulpteams werden al naar buiten gedreven en onder arrest geplaatst.

Een bron van De Standaard die in contact stond met betogers, had maandagavond (Belgische tijd) laten weten dat de studenten zich rond middernacht ‘in een mentaal onstabiele staat’ en ‘in erg slechte omstandigheden’ bevonden.

Van die 700 studenten verlieten zo’n 600 studenten ondertussen de campus. Zo’n 200 minderjarigen zijn vrijgelaten. Na identificatie mochten zij naar huis, verdere vervolging blijft echter een mogelijkheid. Wie ouder was dan achttien werd onmiddellijk opgepakt.

Honderden Hongkongse studenten opgepakt
Foto: REUTERS

Momenteel blijven er nog zo’n 100 diehards over. Die harde kern van verzet die er nog zit, zal worden aangeklaagd voor relschoppen en riskeert tien jaar cel. Bovendien heeft de politie in Hongkong al arrestanten ineengeslagen in de gevangenis. De studenten vrezen dat ze niet fair of geweldloos behandeld zullen worden, als ze hun bezetting van de campus opgeven.

Carrie Lam, de leidster van Hongkong, benadrukte dinsdag dat de manifestanten die zich momenteel nog verschansen op de universiteitscampus ‘geen enkele andere optie’ hebben dan ‘zich over te geven indien ze een vreedzame oplossing willen’.

Lam wil dat de actievoerders ‘hun geweld stopzetten, hun wapens inleveren en de bevelen van de politie opvolgen terwijl ze vreedzaam het gebouw verlaten’, zo klonk het op haar eerste persconferentie sinds de bezetting van de Polytechnische Universiteit zondag van start ging.

Honderden Hongkongse studenten opgepakt
Foto: via REUTERS

Reddingspoging

In de stad kwamen er eerder al spontane acties van burgers die de studenten probeerden te redden. Ze benaderden de politie, gewapend met alleen de slogan ‘red PolyU, red onze studenten’. In Tsim Sha Tsui en andere wijken van Kowloon werden die mensen beschoten met traangas en rubberkogels.

De afgelopen dagen konden tientallen studenten uitbreken. Ze werden door burgers op brommertjes weggevoerd, vooraleer de politie ze kon identificeren. Ze moesten daarvoor halsbrekende toeren uithalen en via kabels langs een snelwegbrug afdalen met een koord. Anderen postten al hun afscheidswoorden op Facebook.

Honderden Hongkongse studenten opgepakt
Foto: REUTERS

De politie speelt het hard. Ook enkele van de ‘redders’ – Hongkongers van middelbare leeftijd zonder zwarte kledij – werden volgens de Hongkong Free Press gearresteerd en weggevoerd met bussen.

Groot-Brittannië liet al verstaan dat een bloedbad op de universiteit vernietigende gevolgen zou hebben. China is zich goed bewust van de negatieve pr en wil vermijden dat jonge doden in de pers opduiken. Maar Xi Jinping liet vorige week weten dat er geen ‘compromis’ met relschoppers mogelijk is.

Honderden Hongkongse studenten opgepakt
Foto: REUTERS
Honderden Hongkongse studenten opgepakt
Foto: Photo News