Bij de eerste verjaardag van het protest van de gelehesjesbeweging werd er opnieuw gemanifesteerd in Parijs en in andere Franse steden. Daarbij kwam het in Parijs tot confrontaties met de politie, die tientallen arrestaties heeft verricht.

De dag begon met actievoerders die tijdelijk een belangrijke ringweg in het noordwesten van de hoofdstad hadden geblokkeerd. De politie heeft de blokkade snel weer ongedaan kunnen maken.

De gele hesjes verzamelden zich zaterdag ook aan de Place d’Italie (zuiden van Parijs) en Porte de Champerret (noordwesten). De politie zette in de lichtstad traangas in tegen demonstranten, die de agenten bekogelden met stenen en auto's in brand staken. Volgens Franse media gaat het om een kleine groep relschoppers.

Ook in andere Franse steden was er zaterdag geweld en moesten de ordediensten traangas inzetten. Dat was onder meer het geval in Lyon, Nantes, Bordeaux en Toulouse. Uiteindelijk kwamen over heel het land zaterdag 28.000 manifestanten op straat, van wie 4.700 in Parijs, zo heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken laten weten.

Brede protestbeweging

De eerste grote protestactie van de gele hesjes in Frankrijk vond op 17 november 2018 plaats. De actie was toen gericht tegen de hoge brandstofprijzen, maar al snel werd het een bredere protestbeweging. In de maanden daarop zijn duizenden mensen op straat gekomen tegen het sociale en fiscale beleid van president Emmanuel Macron. Vooral in Parijs kwam het daarbij regelmatig tot rellen.