De Britse prins Andrew heeft voor het eerst gereageerd op het schandaal met Jeffrey Epstein. In een tv-interview zei hij dat hij ‘de koningin en de koninklijke familie heeft teleurgesteld’ door zich in te laten met de pedofiele miljardair.

Het was het allereerste tv-interview dat Andrew gaf over het schandaal. Sinds de affaire Epstein - die in de VS dit jaar zelfdoding pleegde toen hij opnieuw in de cel zat voor kindermisbruik - losbarstte, werd ook prins Andrew geregeld geviseerd. Zijn naam dook op in de intieme vriendenkring van de miljardair en hij werd ook beschuldigd van contacten met een 17-jarige vrouw.

Prins Andrew lijkt met het interview in zijn eigen voet te schieten. Wat bedoeld was als een manier om zijn eigen blazoen op de poetsen, wordt op ongeloof en kritiek onthaald. De Britse pers heeft geen goed woord over voor het interview en ook de kijkers lijken weinig geloof te hechten aan Andrews versie van de feiten. 'Mensen doen vaak lelijk over politici. Maar ik kan me er geen voor de geest halen die, na een grondige voorbereiding, zo’n slecht interview heeft gegeven,” schreef The Sunday Times. 'Wat we hebben gezien is historisch.'

Die andere populaire krant, The Sun, had het over 'het slechtste eigen doelpunt van de koninklijke familie aller tijden'. Journalist en televisiepresentator Piers Morgan noemde het 'een van de meest verbazingwekkende interview die ik ooit gezien heb' en verweet de prins 'tenenkrullende bullshit'.

Pizza Express

Prins Andrew zei tijdens het interview dat hij spijt had dat hij naar Epstein was gegaan in New York nadat die laatste was vrijgelaten uit de cel, waar hij vastzat voor kindermisbruik. ‘Het probleem is dat ik bij hem ben gebleven nadat hij veroordeeld was’, zei Andrew aan de BBC. ‘Daarmee heb ik het nog steeds moeilijk, omdat dit niet past voor iemand van de koninklijke familie. Wij proberen net de hoogste standaarden hoog te houden. Simpel gezegd: daar heb ik de ‘kroon’ in de steek gelaten.’

Britse pers vernietigend voor prins Andrew: ‘tenenkrullende bullshit’
Jeffrey Epstein. Foto RR

Andrew werd ook door slachtoffers van Epstein beschuldigd van misbruik. Virginia Roberts zei dat ze seks hadden toen zij 17 was. Maar Andrew zegt dat hij de vrouw nooit ontmoet heeft, hoewel er een foto bestaat van de twee waar de prins de jonge vrouw vasthoudt aan haar middel. Op die foto staat ook Epstein zelf. 'Ik herinner me niet dat die foto ooit genomen is.'

‘Ze zegt dat ze u ontmoette in 2001, dat ze met u gegeten heeft, gedanst in een nachtclub in Londen’, zegt de interviewster. ‘Ze zegt dat jullie seks hadden in een huis in de Londense wijk Belgravia’, klinkt het nog. ‘Maar daar heb ik geen weet van. Ik herinner me niet dat ik deze vrouw ooit ontmoet heb’, reageert Andrew. Volgens Andrew ging hij met zijn dochter Beatrice eten in een Pizza Express in Woking op de avond dat hij de Amerikaanse ontmoet zou hebben. Dat hij pizza at in Woking was zo uitzonderlijk, verklaarde de prins, dat hij het zich nog altijd herinnert.

Dat de vrouw hem dansend en zwetend in een nachtclub in Londen zou gezien hebben, voordat ze seks hadden, kan niet waar zijn, aldus prins Andrew. 'Ik heb een medische aandoening waardoor ik niet zweet.' Iets wat hij naar eigen zeggen overgehouden heeft aan 'een overdosis adrenaline' tijdens de Falklands-oorlog.

Het interview werd afgenomen op Buckingham Palace en werd uitgezonden op BBC. Bekijk hier het volledige interview: 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig