Op 9 november 1989 viel de Berlijnse Muur. Minder dan elf maanden later werden West-Duitsland en de DDR herenigd. Deze historische gebeurtenissen worden in Duitsland herdacht. Een ideale kans dus om zelf te zien hoe Duitsland in die dertig jaar veranderd is.

Sinds 1961 werd Berlijn in twee gedeeld door een 45 kilometer lange muur. De Berlijnse Muur was het meest zichtbare deel van de bijna 1.400 km lange, zwaarbewaakte grens tussen de Duitse Democratische Republiek (DDR) en de Bondsrepubliek Duitsland.

In 1989 leidde een vreedzame revolutie in de DDR tot de val van de Muur. Op 9 november 1989 werd de grens onverwacht geopend. De inwoners van Oost-Duitsland konden weer vrij naar West-Duitsland reizen. Minder dan elf maanden later, op 3 oktober 1990, werden de twee Duitslanden verenigd.
 

© Stiftung Haus der Geschichte/PUNCTUM, Alexander Schmidt


Blik mee terug
Dit najaar blikt Duitsland terug op die historische dagen. De tentoonstelling ‘Onze geschiedenis. Dictatuur en democratie sinds 1945' in het Zeitgeschichtliches Forum in Leipzig vertelt de geschiedenis van de DDR, tot aan de vreedzame revolutie waardoor de Muur viel. Ook de hereniging en de integratie tussen Oost en West komen aan bod. De tentoonstelling toont meer dan 2.000 foto's, films en objecten, zoals de vergadertafel van het politbureau van de SED (de socialistische eenheidspartij van de DDR).

Het Haus der Geschichte in Bonn, de voormalige hoofdstad van West-Duitsland, vertelt dan weer de geschiedenis van de heropbouw na de oorlog tot na de hereniging. Je verneemt er hoe Oost- en West-Duitsland zich ontwikkelden en hoe de hereniging tot stand kwam.
 

Het Bode-Museum in Berlijn.Foto: Günther Bayerl


Verken de cultuursteden
Na de hereniging werden bestemmingen in de voormalige DDR veel beter bereikbaar voor buitenlandse bezoekers. Er werd ook fors geïnvesteerd in toeristische infrastructuur en renovaties. Berlijn, de nieuwe hoofdstad van het verenigde Duitsland, onderging een ware metamorfose. De prachtige musea op het Museumeiland werden een na een gerenoveerd, en op dit moment wordt ook het beroemde stadsslot herbouwd. Net buiten Berlijn is Potsdam zeer gekend voor zijn prachtige parken en paleizen. Paleis Cecilienhof was in 1945 de locatie voor de Conferentie van Potsdam, waar Duitsland werd opgedeeld.
 

De Frauenkirche in Dresden. Foto: Florian Trykowski


Ook andere steden in de voormalige DDR zijn culturele topbestemmingen. In Dresden werd de befaamde Frauenkirche heropgebouwd; in het Residenzschloss (Koninklijk Paleis) mag je de barokke schatkamer 'Grünes Gewölbe' niet missen. Het 'klassieke Weimar' getuigt van de rol die de stad heeft gespeeld als intellectueel centrum. Daarnaast zijn er de werelderfgoedlocaties van de Bauhaus-beweging zoals de Bauhaus-universiteit, de vroegere kunstnijverheidsschool.
 

De krijtrotsen in nationaal park Jasmund. Foto: Francesco Carovillano


Ontdek de ongerepte natuur
Duitsland is een land vol prachtige natuur die goed beschermd wordt. Sinds de hereniging is het aantal nationale parken gestegen van vier tot zestien. Zeven daarvan liggen in het vroegere Oost-Duitsland, zoals de krijtkliffen van Jasmund of Hainich, het grootste loofbosgebied van Europa.

Een uniek overblijfsel van de Duitse deling is de ‘Grüne Band’, een 1.393 kilometer lange groene strook op de vroegere grens tussen Oost- en West-Duitsland. Omdat die grens hermetisch afgesloten was, had de natuur hier decennialang vrij spel. Na de Duitse hereniging bleef dit unieke stuk natuur grotendeels bewaard. Het is nog steeds een schatkamer voor natuurliefhebbers, met unieke biotopen en meer dan 1.200 zeldzame dieren- en plantensoorten. Je kan het gebied verkennen via gegidste wandelingen, trektochten en allerlei activiteiten.
 

Ontdek vakantieland Duitsland, 30 jaar na de val van de Muur.
Plan hier je reis »

Potsdamer Platz, Berlijn. Foto: Gianluca Santoni.