'The devil next door', de docuserie over de bewaker van een concentratiekamp, John Demjanjuk, krijgt een update. Polen maakte veel misbaar over de serie, omwille van een ‘Poolse’ kaart met concentratiekampen erop.

De Poolse eerste minister Mateusz Morawiecki uitte de voorbije dagen zijn woede op Netflix. Oorzaak van de twist is een kaart die in de serie wordt getoond, waarop naziconcentratiekampen in het Polen van vandaag worden geplaatst. Op 12 november stuurde Morawiecki een formele klacht naar Neflix.

 

 

Volgens Polen zaait Netflix verwarring over de verantwoordelijkheid voor de nazikampen. Duitsland viel Polen binnen in 1939. Auschwitz, een van de bekendste concentratiekampen lag in bezet Polen. De dodenkampen in Polen werden gerund door de Duitse bezetters.

Maar Morawiecki krijgt ook kritiek voor zijn felle reactie. Bij de Poolse pogroms - zoals die tegen de joodse inwoners van Jedwabne in 1941 - zijn volgens Instituut voor Nationale Herinnering (IPN) 2.000 joden omgebracht. Volgens het IPN was de Duitse bezetter de aansteker, en werd de uitvoering voor rekening van de plaatselijke Polen genomen.