De Block over brandstichting Bilzen: 'Sommige woorden zijn niet onschuldig'
Foto: Belga
Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) heeft in de Kamer de brandstichting in een asielcentrum in Bilzen streng veroordeeld.

'Na wat er gebeurd is, wil ik iedereen oproepen om onvoorwaardelijk afstand te nemen van dergelijk geweld in woorden en daden, in de Wetstraat en in de Dorpstraat, nu en in de toekomst', zei minister De Block.

Volgens minister De Block ontvangen de medewerkers van Fedasil of van de partners zoals het Rode Kruis de jongste maanden steeds meer haatberichten. Medewerkers zouden bang zijn om te gaan werken of naar huis te gaan. Ze heeft opdracht gegeven aan Fedasil om telkens na zo'n haatberichten een klacht in te dienen.

'Op sommige momenten moeten we durven zeggen: tot hier en niet verder! Sommige woorden zijn niet onschuldig omdat ze kunnen omgezet worden in daden', zei De Block. 'U hebt daar ook staan roepen, mevrouw Ponthier, hang nu niet de politieke maagd uit.'

Alle partijen in het halfrond veroordeelden de brandstichting als een 'criminele daad'. Ook Vlaams Belang deed dat, bij monde van Annick Ponthier, zelf afkomstig uit Bilzen. 'De daad is verwerpelijk, maar ook zorgwekkend omdat de kritiek op het asielbeleid verdacht wordt gemaakt', zei Ponthier.

Groen en SP.A wijzen Vlaams Belang met de vinger en zeggen dat die partij met het harde migratiediscours mensen tegen migranten opzet. 'In deze zaal zitten de pyromanen van de samenleving', zei Wouter De Vriendt (Groen). SP.A-fractieleider Meryame Kitir zei dat de opening van een nieuw asielcentrum veel vragen oproept bij mensen. 'Het antwoord op die vragen kan niet zijn politieke partijen met belastinggeld haatcampagnes voeren op sociale media.'

Communicatie

Minister De Block kreeg uit verschillende hoeken het verwijt dat ze slecht gecommuniceerdhad met de gemeente en de omwonenden van het asielcentrum. De Block ontkende dat. 'Het opvangcentrum in Bilzen is uitgekozen omdat het een goed uitgerust rusthuis was en dat we er mensen met lichamelijke klachten konden onderbrengen', zei ze. Zodra het contract er was, heeft ze zelf de burgemeester ingelicht. Er is overleg geweest met het Rode Kruis en er was buurtoverleg gepland waar buurtbewoners met hun vragen terecht konden.