‘Trump was meer geïnteresseerd in onderzoek naar Joe Biden dan in Oekraïne zelf’
De twee diplomaten die woensdag getuigden: George Kent (links) en William Taylor (rechts) Foto: AP
Het impeachmentonderzoek naar de Amerikaanse president Donald Trump is woensdag een nieuwe fase ingegaan. Vandaag startten publieke verhoren, die live worden uitgezonden. Een van de ondervraagde topdiplomaten verklaarde dat Trump 'meer geïnteresseerd was in de opening van een onderzoek naar zijn rivaal Joe Biden in Oekraïne, dan in de toestand in dat land zelf.'

De Democratische Partij, die de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden in handen heeft, hebben minstens elf getuigen opgeroepen om voor de onderzoekscommissie te verschijnen. Drie van hen zijn hoge diplomaten die al eerder, maar dan achter gesloten deuren, verklaard hebben dat ze zich 'grote zorgen' maakten over het Oekraïnebeleid van Trump. 

Woensdag stonden twee getuigenissen op de rol: die van William Taylor - de hoogste Amerikaanse diplomaat in Oekraïne - en van George Kent, de onderminister van Buitenlandse Zaken, belast met Europese en Euraziatische Zaken. 

Taylor, een carrièrediplomaat en voormalig legerofficier, diende eerder als de Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne. Vandaag is hij zaakgelastigde op de Amerikaanse ambassade in Kiev. Hij wordt als een van de belangrijkste getuigen beschouwd. Kent is dan weer de verantwoordelijke voor het Oekraïnebeleid op het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

 

'Verontrustende ontwikkeling'

Taylor zei tijdens zijn getuigenis dat hij merkte hoe Amerikaanse steun aan Oekraïne gekoppeld werd aan een onderzoek door Oekraïne naar Joe Biden, een mogelijke tegenstrever van Donald Trump in de race naar het Witte Huis van volgend jaar.  De diplomaat verklaarde onder ede dat hij onlangs van een medewerker had vernomen dat de Amerikaanse ambassadeur bij de Europese Unie, Gordon Sondland, op 26 juli had gezegd 'dat president Trump meer geïnteresseerd was in het onderzoek naar Biden, dan in Oekraïne zelf'.

De ambassadeur stipte ook meermaals aan hoe eigenaardig het was dat Trumps advocaat Rudy Giuliani hem bij die demarche hielp. 'Ik zag een verwarrende en ongebruikelijke regeling om Amerikaans beleid ten aanzien van Oekraïne te voeren', zei Taylor. Hij merkte op dat dit diplomatieke kanaal geen verantwoording hoeft af te leggen tegenover het Congres. 'Een verontrustende ontwikkeling', zei hij.

Ontvangst in Witte Huis

Nog volgens de ambassadeur had Giuliani de normale diplomatie ondergraven, wat leidde tot spanningen met de reguliere diplomatieke instanties van de Verenigde Staten.

Kent zei dan weer dat Trump de Oekraïense president een ontvangst in het Witte Huis had beloofd in ruil voor een corruptieonderzoek naar Joe Biden en diens zoon Hunter.

Formele aanklacht

De uitkomst van de hoorzittingen van deze week kunnen een opstap vormen voor het Huis van Afgevaardigden om formele aanklachten tegen Trump op te stellen, en dus het impeachmentproces officieel te starten. De daaropvolgende stap zou een 'proces' in de Senaat zijn, dat zou moeten oordelen over een eventuele aanklacht. Die Senaat is echter stevig in handen van de Republikeinen, die vooralsnog heel erg loyaal blijven tegenover president Trump.

Trump zelf liet woensdag overigens verstaan dat hij niet wakker lag van de hoorzitting. 'Ik heb het te druk om te kijken', zei hij in het Witte Huis, tijdens een officieel moment met de Turkse president Erdogan.