Drie vermoedelijke IS’ers gearresteerd in Duitsland, verdacht van plannen aanslag
Archiefbeeld. Foto: AP

In de Duitse stad Offenbach heeft de politie dinsdag drie vermoedelijke IS’ers gearresteerd. Ze worden ervan verdacht dat ze namens Islamitische Staat een aanslag wilden plegen met explosieven, zo maakte een aanklager bekend.

De hoofdverdachte is een 24-jarige Duitser met Macedonische roots. Hij had geprobeerd online een wapen te kopen en ‘knutselde’ aan een zelfgemaakte bom. Zijn twee medeplichtigen, 22 en 21 jaar oud, hebben de Turkse nationaliteit. De drie zouden tegenover kennissen eerder al hebben toegegeven dat ze het gedachtegoed van Islamitische Staat ondersteunen.

Aanklager Nadja Niesen zegt in een persbericht dat de verdachten het duidelijke doel hadden om met een aanslag in het Rijn-Maingebied, een regio in de deelstaten Beieren, Hessen en Rijnland-Palts, ‘zoveel als mogelijk ongelovigen om het leven te brengen’.

Een onderzoeksrechter zal dinsdag over hun verdere aanhouding oordelen.

Volgens het Duitse blad Focus namen 170 politieagenten en speciale eenheden van de antiterreureenheden deel aan de operatie om de drie te arresteren. Naast computermateriaal werden daarbij ook ‘explosieve stoffen en gereedschappen’ in beslag genomen.