Turijn, met en zonder Leonardo
Foto: ® zm_photo / iStock / via Getty Images
De feestelijkheden rond de 500e verjaardag van de dood van Leonardo da Vinci gaan zowat overal in Italië door. Zo ook in Turijn, onvermijdelijk verzamelpunt voor cultuurliefhebbers.

In het kader van de festiviteiten die aan Leonardo da Vinci gewijd zijn, heeft  ook Turijn de laatste maanden heel wat evenementen verwelkomd. Zo organiseert de Universiteit van Turijn eind november een gratis internationaal congres organiseren. Je krijgt meteen de kans om de meester op een andere manier te benaderen dan doorheen tentoonstellingen. Als je echter niet meteen warm loopt bij de gedachte om twee dagen achter een lessenaar te kruipen, moet je vooral de kans benutten om de stad te ontdekken die nog heel wat meer in petto heeft.

Designhoofdstad
De hoofdstad van Piëmont was ooit een belangrijk industrieel centrum, maar is in de loop der jaren uitgegroeid tot een creatieve en culturele referentiepool befaamd om zijn moderne musea en kunstscene. Ontdek onder meer het GAM dat 4.500 werken tentoonstelt, of de Fondazione Merz, met zijn drie verdiepingen vol hedendaagse kunst, gelegen in een oud industrieel pand.

Maar vooral: in 2008 werd Turijn uitgeroepen tot Wereldhoofdstad van het Design en sinds 2014 mag het zich ‘UNESCO creatieve stad voor design’ noemen. Die expertise heeft de stad verworven doorheen haar verleden in de staalindustrie, de mechanica, de textielnijverheid en, uiteraard, de auto-industrie. Zo is Turijn immers dé thuisstad van de Fiat 500! Je kan er trouwens nog steeds de oude fabriek Lingotto bewonderen, waar het iconische autootje tot in 1982 gebouwd werd. Dit architectonisch meesterwerk is vandaag een congrescentrum. Turijn telt zeven universiteiten en scholen die lesmodules aanbieden rond design van topniveau en er worden elk jaar een paar topevenementen georganiseerd, zoals de internationale Artissima beurs of Torino Design City.

Er zijn ook talrijke klassiekere plekken die een bezoekje waard zijn. Zo is er het Koninklijk Paleis, waar de Biblioteca Reale onderdak vindt. Daar worden duizenden kostbare boeken en manuscripten bewaard van het Huis van Savoye. De plek is zo al meer dan je aandacht waard, maar tussen de schatten vind je ook… een zelfportret van Leonardo da Vinci en enkele van zijn tekeningen. En zo kom je telkens weer bij die gouwe ouwe Leo terecht!

® AleksandarGeorgiev / E+ / via Getty Images

Sterren van het witte scherm en elders
Ben je een filmfan? Het Nationaal Filmmuseum opent wijd zijn deuren voor jou. Eén van de niet te missen afspraken is het Torino Film Festival voor de onafhankelijke film, dat van 22 tot 30 november doorgaat (het grootste Italiaanse filmfestival na dat van Venetië).

Ook de gastronomie bekleedt uiteraard een uitgelezen plaats. Turijn krioelt niet alleen van de eethuisjes die Piëmontese specialiteiten aanbieden (bijvoorbeeld un vitello tonnato of agnoletti met diverse bijgerechten). De stad telt ook een paar befaamde gastronomische adressen, zoals Les Petites Madeleines, het restaurant van het Turin Palace Hotel, of het sterrenrestaurant van Marcello Trentini, Magorabin. Reserveren is meer dan wenselijk!

En de belangrijkste bijzaak in het leven?
Wie interesse heeft in voetbal of er ronduit gek op is, moet absoluut eens een wedstrijd in het stadion van de Oude Dame volgen (lees: beleven). Als je dat niet doet, trakteer jezelf dan tenminste op een bezoek aan het Museum van Juventus, net ernaast!
 

Italië ontdekken in de voetsporen van Leonardo da Vinci? Vind hier meer inspiratie »