5 niet te missen activiteiten in Milaan
Foto: ® anzeletti / iStock / via Getty Images
Milaan mag dan momenteel op het ritme van de feestelijkheden rond de 500e verjaardag van de dood van Leonardo da Vinci leven, je kan de stad het hele jaar door bezoeken en beleven. Of je nu kunstliefhebber, modeliefhebber of gastronoom bent, je wordt beslist in vervoering gebracht.

Je ogen uitkijken op de Piazza del Duomo
Hier ligt het kloppend hart van de stad. De inwoners (en de toeristen) lopen er elke dag in dichte drommen, en nog meer tijdens de feestelijkheden. Hier ligt onder meer het Novecento museum, dat Italiaanse kunstwerken uit de twintigste eeuw herbergt. Het is echter vooral hier dat de indrukwekkende gotische Duomo kathedraal oprijst, die je met zijn 3.400 standbeelden en 135 spitsen de adem afsnijdt. Eén blik volstaat om te beseffen waarom de bouw ervan meer dan een eeuw gevergd heeft! Het loont zeker de moeite om ook binnenin een kijkje te nemen, maar wij raden je vooral aan om naar het dak te klimmen voor een panoramisch uitzicht over de stad.

® AndreaAstes / iStock / via Getty Images

Een nacht in de opera
Je kan onmogelijk een paar dagen in Milaan vertoeven zonder te trachten een nacht in La Scala door te brengen. Het gebouw zelf mag dan, architecturaal gesproken, wat minder impressionant zijn dan andere monumenten in de stad, het is binnen dat de magie plaatsvindt. In de prachtige, uit rood fluweel en bladgoud opgetrokken setting, die de grootste stemmen op de bühne heeft mogen verwelkomen, duik je meteen een andere wereld binnen. Denk eraan om je ticket vóór je vertrek te boeken. Het zou jammer zijn om naast een memorabele avond in deze legendarische muziektempel te grijpen.  

® JaCZhou / E+ / via Getty Images

Etalages kijken
Milaan is de modehoofdstad van de wereld. Je vindt er tal van prêt-à-porter winkels en internationale fast-fashion boetieks, maar ook de grootste namen uit de haute couture. In de stad vind je meerdere plekken die fashionistas uit de bol doen gaan, zoals de Quadrilatera della moda, die – zoals de naam het zegt – volledig aan de mode gewijd is. Je vind er immers alle grote luxenamen terug. Zelfs de voorbijgangers lijken zo uit een glossy magazine te komen. Middenin de modewijk ligt ook het Palazzo Morando museum, dat historische kleding tentoonstelt, en wat verder het Bagatti Valsecchi museum, gespecialiseerd in de decoratieve kunsten.

Een andere mode-hotspot die een bezoekje meer dan waard is, is de Galeria Vittorio Emanuele II, in de negentiende eeuw in neoklassieke stijl opgetrokken. Je weet niet waar kijken tussen de hoge glazen koepel, de sierlijsten en… de luxeboetieks. Noteer dat je er ook terecht kan in boekhandels, ijswinkels en cafés.

Een dagje in het groen en in het kasteel
Zin om een groene pauze in te lassen? Dan gaan we richting Parco Sempione, de groene long van de stad die een paar interessante bouwsels herbergt, zoals het acquario civico (ideaal voor een familiebezoek) of de Arco della Pace. Vanuit het park kan je makkelijk naar het Castello Sforzesco, dat meerdere musea onderdak biedt. Momenteel organiseren de meeste daarvan tentoonstellingen rond Leonardo da Vinci, die vele jaren op die plaats gewerkt heeft.

® Pel_1971 / iStock / via Getty Images

Een aperitivo nemen in de historische Navigli wijk
Je kan onmogelijk naar Italië trekken zonder een aperitivo te nemen; het is er een waar instituut. Na het werk vinden vele Italianen elkaar in bars om er te borrelen en bijkomend een hapje te nuttigen. In Milaan raden wij je aan ervan te genieten in de historische Navigli wijk (genaamd naar de typische kanalen), die bij valavond heerlijk opleeft.
 

Italië ontdekken in de voetsporen van Leonardo da Vinci? Vind hier meer inspiratie »