Milaan viert Leonardo da Vinci
Foto: ® TommL / iStock / via Getty Images
Het verhaal dat de renaissancemeester en de hoofdstad van Lombardije verenigde, heeft meer dan twintig jaar geduurd. Milaan geeft hem zijn liefde trouwens in veelvoud terug door te zijner ere een groots feestprogramma op te zetten. Onze greep uit het vele moois.

Leonardo da Vinci mag dan prat gaan op zijn Florentijnse roots, toch is hij zijn geboortegrond lang ontrouw geweest door zich in Milaan te gaan vestigen. In 1482 werd hij door de Hertog van Milaan, Ludovico Sforza, aangetrokken om aan diens hof te schilderen en te tekenen, maar hij zal in de stad ook ingenieurs- en architectuurstudies volgen. Hij zal zo twintig jaar in Milaan doorbrengen (de stad waar hij het langst geleefd heeft) en er een onuitwisbare stempel achterlaten. Vandaag wordt die voorliefde hem veelvoudig teruggegeven: de stad haalt alles uit de kast om hem naar aanleiding van de 500e verjaardag van zijn overlijden hulde te brengen.

Onuitgegeven tentoonstellingen
Her en der biedt de stad uiteenlopende tentoonstellingen waarin je het genie vanuit verschillende invalshoeken kan ontdekken. Zo biedt de Pinacoteca Ambrosiana, waar de beroemde  ‘Codex Atlanticus’ bewaard wordt, je tot 12 januari 2020 de kans om de technieken te ontdekken die hij doorheen zijn tekeningen nagelaten heeft.

® Shutterstock.com

Na lange restauratiewerken is aan de Piazza Castello de ‘Sala delle Asse’ opnieuw te bewonderen. Wat je ook niet mag missen is het virtuele geleide bezoek ‘Leonardo a Milano’ in de wapenzaal van het kasteel. Dat biedt je de kans om je de stad in te beelden zoals ze in de vijftiende eeuw was. De tentoonstelling ‘Una scrittura specchio’, die vanaf december in de schatkamer loopt, tapt uit een ander vaatje en stelt een analyse van Leonardo’s bijzondere geschriften voor. De man was immers linkshandig en had de gewoonte aangenomen om zijn teksten van rechts naar links uit te schrijven, naar sommigen menen opdat men zijn ideeën niet zou kunnen stelen!

Een ander meesterwerk van Leonardo da Vinci dat je in Milaan absoluut gezien moet hebben, is ‘Het Laatste Avondmaal’, dat op een reftermuur van het Santa Maria della Grazie klooster geschilderd is (op een twintigtal minuutjes stappen van het kasteel).

Tenslotte kan je met het hele gezin het I.Lab bezoeken van het Museo Nazionale della Scienza e della Tecnologia: een inspiratievolle, interactieve onderdompeling in de wereld van de schepper.

® Clodio / iStock / via Getty Images

Ongewone bezoeken
De festiviteiten hebben ook de kiem gelegd voor originele wandelideeën in en rond Milaan. Bijvoorbeeld een fietsuitstap van 3 dagen van Lecco naar Milaan die je 70 kilometer lang door een streek gidst die Leonardo bijzonder op prijs stelde. Van de tweewieler kan je dan overstappen op een vierwieler om aan boord van een mythische Fiat 500 Milaan te ontdekken. Die Leonardo da Vinci 500 Tour biedt tot 31 december twee routes met gids aan. Tenslotte kan je, dankzij de technologie, tot 31 mei 2020 met You are Leo het Milaan van Leonardo weer induiken. Je wandelt anderhalf uur lang van de Piazza Duomo naar Santa Maria delle Grazie, afwisselend in de reële en de virtuele wereld. Indrukwekkend!
 

Italië ontdekken in de voetsporen van Leonardo da Vinci? Vind hier meer inspiratie »