Leonardo da Vinci terug in Firenze
Foto: ® Tobiiii / iStock / via Getty Images
Ter gelegenheid van de 500e verjaardag van de dood van de renaissancemeester herdenkt Firenze de jaren die hij binnen de stadsmuren doorgebracht heeft. Van de Galleria degli Uffizi tot de Villa Medicea de Cerreto Guidi worden de meest uiteenlopende facetten van zijn oeuvre verkend.

Er bestond een hechte band tussen Firenze en Leonardo da Vinci, die tot zijn dood bovenal als een ‘Florentijnse schilder’ te boek stond.  Het is in de hoofdstad van Toscane dat hij onder schilder en beeldhouwer Verrocchio gevormd werd, dat hij Michelangelo het hoofd bood, dat hij… de ‘Mona Lisa’ schiep! Hij hield bijzonder veel van de stad, die hem zijn liefde dubbel en dik teruggeeft. Meerdere plekken dragen trouwens nog steeds zijn stempel en vele van zijn werken worden er doorlopend tentoongesteld. In de Galleria degli Uffizi kan je je zo vergapen aan verschillende werken die samengebracht zijn in zaal 15, maar je kan er ook zijn gerestaureerde ‘Aanbidding door de Wijzen’ bewonderen, of ‘De doop van Christus’ van Verrocchio, waar hij aan meegewerkt heeft. Ook een bezoek aan het Leonardo da Vinci Museum, dat je interactief in zijn wereld onderdompelt, dringt zich op.

® Shutterstock.com

Onuitgegeven verjaardagsparcours
Het spreekt voor zich dat Firenze, ter ere van de feestelijkheden rond de meester, deze laatste een ereplaats zou verlenen! Tussen alle evenementen die voorzien zijn, onthouden we bijvoorbeeld de voorstelling, in het Palazzo Vecchio, van een selectie van twaalf bladen uit zijn ‘Codex Atlanticus’. Datzelfde Palazzo biedt tot 12 januari ook een multimedia parcours doorheen de genese van zijn onvoltooide werk ‘De Slag van Anghiari’.

De groene vingers van Leonardo
Wist je dat Leonardo da Vinci de eerste was die een verband legde tussen de ringen van een boomstam en de leeftijd van de boom? Tot 15 december biedt het Museo di Santa Maria Novella je de kans om het genie te ontdekken vanuit het oogpunt van de plantkunde. Het gaat om een grootse tentoonstelling die, doorheen originele bladzijden, natuurlijke elementen en interactieve installaties, da Vinci’s studies met betrekking tot de vormen en structuren van de plantenwereld verkent. Een uitgelezen kans om de man die door alles geboeid was in een ander licht te ontdekken.

® Shutterstock.com

Valkenvluchten bij de Medici
Op een halfuurtje rijden van de stad, maar nog steeds in de provincie van Florence, ligt in de heuvels van Cerreto Guidi de Villa Medicea (UNESCO-erfgoed sinds 2013). Het indrukwekkende bouwsel, dat ooit als uitvalsbasis voor de jachtpartijen van de Medici diende, huisvest vandaag het Historisch Museum van de Jacht en het Territorium. De link met Leonardo? Valken! Tot 7 januari loopt er immers de tentoonstelling ‘Flight from Pisanello to Leonardo’. Die doet de studie van de middeleeuwse valkerij herleven, van de naturalistische aanpak van Pisanello tot de wetenschappelijke benadering van Leonardo. De meester kon urenlang de figuren bespieden die de dagroofvogels in de lucht uittekenden.
 

Italië ontdekken in de voetsporen van Leonardo da Vinci? Vind hier meer inspiratie »