In de voetsporen van Leonardo in Vinci
Foto: ® Zummolo / iStock / via Getty Images
Ter gelegenheid van de 500ste verjaardag van de dood van Leonardo da Vinci laten we je Italië (her)ontdekken dankzij deze meester van de renaissance. Eerste etappe: Vinci, in het noorden van Toscane, Leonardo’s geboortegrond.

Wist je dat?
De naam van de meester voluit Leonardo di Ser Piero da Vinci is? Het eerste gedeelte, ‘di Ser Piero’ verwijst naar zijn vader, Ser Piero. Leonardo was een buitenechtelijk kind dat door zijn verwekker Ser Piero, een welgestelde Florentijnse notaris, waardig geacht werd om zijn naam te dragen en ook erkend werd. Het tweede gedeelte, ‘da Vinci’, dat doorheen de geschiedenis zal blijven nagalmen, wijst op het Toscaanse stadje met dezelfde naam, waar de kunstenaar zijn kindertijd doorbracht vóór hij naar Firenze trok.

Wat valt er in Vinci te zien en te doen?
Vinci, dat op een vijftigtal kilometers van Firenze ligt, is op het eerste zicht niet meteen van andere typische dorpen uit de streek te onderscheiden. Behalve dan vanwege het feit dat het tussen 1452 en 1469 de maker van de Mona Lisa heeft zien opgroeien en dat die er dus zijn stempel op gedrukt heeft. Vrijwel alles in dit Noord-Toscaanse dorp herinnert aan de meester, niet in het minst de straten versierd met talrijke werken die aan zijn oeuvre onttrokken zijn. Daaronder vallen de standbeelden op van ‘L’Uomo di Vinci’ (Mario Ceroli, 1987), een herinterpretatie van de beroemde  ‘Uomo Vitruviano’, en van ‘Cavallo di Leonardo’ (Nina Akamu, 1997).

Plekken die een bezoekje meer dan waard zijn, zijn onder meer de Santa Croce kerk, waar hij naar verluidt gedoopt werd en, vooral, het Castello dei Conti Guidi, een dertiende-eeuws kasteel dat sinds 1953 het Museo Leonardiano huisvest. Je kan er de grootste verzameling modellen ter wereld bewonderen die met behulp van de aanwijzingen in zijn tekeningen nagebouwd werden. Waaronder een prachtig prototype van zijn ‘aeroplano’!

Andere niet te missen plekken die in Vinci aan het genie gewijd zijn: het Museo Ideale, dat na 9 jaar net weer zijn deuren geopend heeft, en het Museo Leonardo e il Rinascimento del vino. Het ene, opgericht in 1993, was het eerste museum gewijd aan de complexe figuur van Leonardo da Vinci, die tegelijk artiest, wetenschapper, uitvinder en designer was. Het andere, dat dit jaar geopend werd, verkent dan weer de verhoudingen van de meester met de wereld van de land- en wijnbouw.

® Shutterstock.com

Leonardo’s casa natale
Heb je zin om een kijkje te nemen waar Leonardo geboren werd? Om dat te doen, moet je in feite Vinci verlaten en de Strada Verde nemen om drie kilometer verder, na zowat een halfuurtje stappen, in Anchiano halt te houden. Het geboortehuis, omringd door olijfbomen, heeft grootse vernieuwingswerken genoten en is sinds 2012 opnieuw open voor het publiek. In dit typische Toscaanse landhuis uit de vijftiende eeuw kan je tekeningen bewonderen van de meester, wiens belangrijkste levensfasen door een hologram worden uitgelicht. Het bezoek is gekoppeld aan dat van het Museo Leonardiano.

Niet enkel Leonardo
De Rinascimento mag dan in Vinci een uitgelezen plaats innemen, toch draait niet alles alleen rond hem. Het eigenlijke dorp heeft zijn middeleeuws karakter bewaard en in de straten en stegen is het heerlijk wandelen. Ga ook niet weg zonder een van de Chianti producten uit de streek geproefd te hebben, zoals de Montespertoli of de Colli Fiorentini. Uiteraard geniet je daarvan terwijl je Toscaanse specialiteiten degusteert!

Italië ontdekken in de voetsporen van Leonardo da Vinci? Vind hier meer inspiratie »

® FilippoBacci / E+ / via Getty Images