Neem de internationale trein naar Aken, Düsseldorf, Keulen, Frankfurt, München of Berlijn voor een bezoek aan een gemütliche kerstmarkt. Blijf vervolgens minstens een dag langer voor de andere dingen die de steden te bieden hebben. Of combineer zelfs de twee trips in een verlengd pre-kerstweekend. Je komt thuis met een tas vol kerstgeschenken en met een paar onvergetelijke herinneringen.

Met de ICE-hogesnelheidstreinen ben je vanuit Brussel op minder dan twee uurtjes in Keulen, en op drie uur tijd in Frankfurt. Van daaruit neem je verder de trein naar eender welke Duitse stad. In volle eindejaarsperiode worden die druk aangedaan: Weihnachtsmarkten zijn zo’n beetje een nationale bezigheid bij onze oosterburen.

Aken: De  dichtsbijzijnde Duitse stad bij onze landsgrenzen en een stopplaats op het ICE-traject richting Keulen, is Aken. De stad is kleiner en knusser dan een aantal steden die we zo dadelijk van naderbij zullen bekijken, en dat geldt ook voor haar kerstmarktjes: ze spreiden zich mooi uit over de pleinen en steegjes. Verder is er natuurlijk de Dom-kathedraal en de Ponttor, een van de laatste overblijfselen van de oude stadswallen, die in het verlengde van de markt ligt. Aken ligt vlak voorbij de grens, dus het is maar een korte treinrit naar de stad: vanuit Brussel brengt de ICE je er op iets meer dan een uur.

Ontdek hier de treinreizen naar Aken »


Düsseldorf: De grootste en drukstbezochte kerstmarkten in Duitsland zijn echter die van Düsseldorf. Op vier pleinen worden er vanaf 22 november kraampjes neergezet, met veel licht en randanimatie, alsook grote carrousels. Ook zijn de pleinen ingericht volgens verschillende thema’s: op de Engelchenmarkt is alles ingericht met felverlichte kerstengelen, op de Sternchenmarkt hangt alles vol vlammende kerststerren. Buiten die pleinen is een wandeling door het historische stadscentrum nooit verloren, net als een stukje struinen langs de Rheinufer. Vanuit Brussel boek je een confortabele ICE-trein naar Düsseldorf, met korte overstap in Keulen.

Ontdek hier de treinreizen naar Düsseldorf »


Keulen: Met zes verschillende pleintjes die hun eigen kerstmarkt onderhouden, doet Keulen er nog een schepje bovenop in vergelijking met de twee zonet genoemde steden. Er zijn zelfs ‘alternatieve’ kerstmarkten om te bezoeken: bij Holy Shit Shopping (alleen 30 november en 1 december) koop je duurzaam gemaakte designspullen, bij de Super Weihnachtsmarkt in de voormalige 4711-parfumfabriek krijg je eveneens een brede keuze aan creatieve cadeau-ideeën voorgeschoteld. Verder is een wandeling langs de Rheinufer een aanrader, er is natuurlijk altijd de Dom, en een klein wondertje is het Belgische Kwartier, rond de Brüsseler Platz in het noordelijke gedeelte van de Neustadt (ten westen van het oude gedeelte), waar je de hipste koffiebars van de stad vindt. Van Brussel naar Keulen is het minder dan twee uur reizen met de ICE of Thalys, en vanuit het Hauptbahnhof ben je meteen aan de Dom.

Ontdek hier de treinreizen naar Keulen »


Frankfurt: De kerstmarkt in Frankfurt Am Mein is een van de oudste in de wereld, en - met meer dan 240 kramen - ook een van de grootste in Duitsland. Het financiële centrum van Duitsland huist tussen de wolkenkrabbers, een hoop hippe koffiebars, en in de historische kern - waar zich ook de kersmarktjes bevinden - tref je evengoed een aantal gezellige plekjes aan, zoals het met middeleeuwse huizen omzoomde Römerbergplein. Verder kun je de Museumsufer induiken voor een bezoek aan het befaamde filmmuseum of elf andere musea die zich aan de oever van de Main bevinden.

Ontdek hier de treinreizen naar Frankfurt »


Hamburg: In de winter gaat de havenstad Hamburg eveneens in kerststemming, onder meer met de Santa Pauli-kerstmarkt of het iets chiquere Weißer Zauber auf dem Jungfernstieg. Wanneer je meer wilt zien van de stad, die in Europa bekend is omwille van de manier waarop ze haar maritieme en industriële verleden beschermt, ga je naar Speicherstadt (een wijk waarin de meeste pakhuizen werden herbestemd tot appartementsgebouwen en winkelcentra). Hetzelfde geldt voor HafenCity aan de andere kant van de stad. Verder het bezoeken waard: de Elbphilharmonie, een concertgebouw wiens bovenste gedeelte een viersterrenhotel huisvest. Verder is er, in de zonet al genoemde Santa Pauli-wijk, de Beatles-platz waar de Fab Four hun carrière begonnen. En vlak daarbij is er ook - op eigen risico - de beruchte Reeperbahn. Maak het je makkelijk tijdens de reis, want het is een uur of zeven vanuit Brussel, maar het comfort van de ICE-treinen maakt de trip een eitje.

Ontdek hier de treinreizen naar Hamburg »


München: De hoofdstad van deelstaat Beieren staat natuurlijk vooral bekend voor zijn Oktoberfest, maar ook de kerstmarkten mogen er zijn. De bekendste is de Chriskindlmarkt, die zich meteen ook op het mooiste plein in de stad bevindt: de Marienplatz. Eveneens een bezoek waard is het Tollwood Winter Festival, dat - met onder meer theatervoorstellingen - een alternatieve draai geeft aan het idee van een kerstmarkt. Ook het bezoeken waard is het Olympiapark, waar in 1972 de Olympische Spelen werden georganiseerd. Een trip naar München met de ICE is bijna zeven uur, maar je ziet in alle comfort een van de mooiste streken in Duitsland aan je voorbijzoeven door het raam.

Ontdek hier de treinreizen naar München »


Berlijn: Wat de Duitse hoofdstad betreft moeten we er al helemaal geen tekeningetje bij maken, lijkt ons. Berlijn telt - hou je vast - zesentwintig kerstmarktjes, breed verspreid over de verschillende districten van de stad. Klassiekers zijn natuurlijk de kerstmarkten op de Alexanderplatz, de Potsdamer Platz en de Gendarmenmarkt, maar je kunt gerust wat verder gaan ook. Naar de kerstmarkt in het paleis van Charlottenburg, bijvoorbeeld. Een trip naar Berlijn doe je natuurlijk niet speciaal voor de kerstmarktjes: daar blijf je automatisch hangen wanneer je een paar van de musts bezoekt, zoals de Brandenburger Tor, de tot een wandel- en fietspark omgetoverde Tempelhof-luchthaven, en de East Side Gallery, een van de laatste intact gebleven stukken van de Berlijnse muur, omgetoverd tot de langste openluchtgalerie ter wereld. Vanuit het Hauptbahnhof, waar de ICE-trein aankomt na een relaxte rit van zo'n zeven uur, neem je eenvoudig een trein verder naar stations aan de befaamde Friedrichstrasse, de Tiergarten, de Alexanderplatz en de Potsdamer Platz.

Ontdek hier de treinreizen naar Berlijn »

 

Wil je graag een treinticket winnen voor twee voor een citytrip naar Aken, Keulen of Frankfurt? Doe dan snel mee met onze wedstrijd. Klik hier »

Eenvoudig, veilig en snel. Je reis begint op nmbs-internationaal.com. Ontdek het Europese treinaanbod en ga zelf op zoek naar de verborgen plekken van Duitse steden. »