Raf Terwingen hekelt ‘schofferende uitspraken’ Walter De Donder: ‘Mustafa is ook ene van ons’
De zeven kandidaat-voorzitters van CD&V. Raf Terwingen staat rechts. Foto: BELGA

Raf Terwingen, kandidaat-voorzitter bij CD&V, noemt de veelbesproken migratie-uitspraken van partijgenoot en kandidaat-voorzitter Walter De Donder ‘schofferend’.

‘Van migratie en integratie een karikatuur maken, brengt ons alleen nog verder van de oplossing’, schrijft Terwingen in een opiniestuk. De Limburger wil af van het ‘wij-zij’-denken. ‘Onze Vlaamse identiteit wordt gemaakt door iedereen die hier verblijft. Mustafa is ook ene van ons als hij Nederlands spreekt en van Vlaanderen houdt’, aldus Terwingen.

Walter De Donder kwam de voorbije dagen onder vuur te liggen na omstreden uitspraken over migratie. In een filmpje dat hij postte op Twitter zei De Donder onder meer dat ‘er wijken in Antwerpen volledig ontvolkt zijn van onze eigen mensen en die ingenomen zijn door andere groepen’. Het filmpje lokte heel wat reacties uit en plaatste het migratiethema meteen centraal in de voorzittersverkiezingen bij CD&V.

‘Als ik zie dat er na dergelijke schofferende uitspraken massale aanmoedigen komen vanuit Vlaams Belang, dan is dit niet bepaald de juiste richting’, stelt Terwingen. ‘Dat dergelijk gevoelig thema op zo’n manier gebruikt wordt om voorzitter te worden van een politieke partij, ontgoochelt mij.’

CD&V mag volgens Terwingen best benoemen wat de uitdagingen zijn op het vlak van migratie, maar er een ‘karikatuur’ van maken is volgens de Limburger een slechte zaak.

Maar liefst zeven CD&V'ers willen voorzitter worden van hun partij. Maar wie is nu de topfavoriet, en welke outsider kan verrassen? Politiek journalist Simon Andries vertelt het in onderstaande video.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in