Waarom een plug-inhybride financieel interessant blijft
Foto: Opel
Een plug-inhybride bevat zowel een elektrische motor als een verbrandingsmotor. Daardoor liggen de verbruikskosten laag. Bepaalde plug-inhybrides blijven bovendien volledig aftrekbaar.

Het exacte verbruik van een elektrische motor hangt net als bij een benzine- of dieselmotor af van heel wat factoren: de snelheid, de rijstijl, het reliëf, de weersomstandigheden en de buitentemperatuur. Ook de prijs van elektriciteit is niet altijd hetzelfde. Het is daarom moeilijk om precies te berekenen wat elektrisch rijden per kilometer kost. Maar het is sowieso goedkoper dan rijden op fossiele brandstof.

Om 100 kilometer af te leggen met een elektrische motor, betaal je gemiddeld tussen 3 en 4 euro aan elektriciteit. Met een benzinemotor die 5 l/100 km verbruikt, zit je al snel aan meer dan het dubbele.

Met een plug-inhybride doe je dus heel wat voordeel door zo veel mogelijk de elektrische motor te gebruiken. In de hybride rijmodus kiest de Opel Grandland X Hybrid4 automatisch de meest efficie¨nte aandrijvingsmethode. Hij schakelt bijvoorbeeld zelf over op de elektromotor om emissievrij te rijden in het stadscentrum. Zo komt de Grandland X Hybrid4 tot een laag WLTP-normverbruik van amper 1,6 l/100 km.

Een plug-inhybride blijft fiscaal interessant

Vanaf 1 januari 2020 verandert de methode om de aftrekbaarheid van autokosten te berekenen. De nieuwe formule houdt rekening met het type motor en de CO2-uitstoot.

In de praktijk blijft de nieuwe berekeningswijze interessant voor plug-inhybrides met een lage CO2-uitstoot (minder dan 50 g/km) en een voldoende krachtige accu in verhouding tot het gewicht van de auto. Deze plug-inhybrides blijven ook in 2020 voor maximaal 100 procent fiscaal aftrekbaar. De Opel Grandland X Hybrid4 bijvoorbeeld heeft een CO2-uitstoot van 34 g/km (volgens de NEDC 2.0-norm) en is voor 100 procent fiscaal aftrekbaar. Voor plug-inhybrides die meer CO2 uitstoten of een kleine accu hebben, daalt de aftrekbaarheid wel.

Ontdek de Opel Grandland X Hybrid4 zelf op opel.be.