Twaalf vermoedelijke migranten uit koelwagen gehaald langs E34
Themabeeld Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Op de snelwegparking langs de E34 in Oud-Turnhout zijn twaalf vermoedelijke transmigranten gevonden in een koelwagen die groenten en fruit transporteerde.

Het is de vrachtwagenbestuurder zelf die de politie heeft gebeld omdat hij vermoedde dat er mensen in de laadruimte waren gekropen.

De politie haalde ter plaatse de twaalf verstekelingen uit de koelwagen. Het ging om volwassen mannen, elf Syriërs en één Soedanees, aldus de federale politie. 

Ze verkeerden volgens de politie in goede gezondheid en werden meegenomen naar de gebouwen van de federale wegpolitie in Wilrijk. Ze zijn intussen overgedragen aan de Dienst Vreemdelingenzaken.

Koelwagens worden wel vaker gebruikt door mensensmokkelaars omdat warmtescanners de verstekelingen niet kunnen detecteren in die wagens. De transportsector vraagt overleg met Vlaams minister voor Mobiliteit Lydia Peeters over beveiligde vrachtwagenparkings.

Aan de VRT vertelde de sector hoe moeilijk het wordt om nog chauffeurs te vinden die naar Engeland willen rijden. 'Als deze chauffeur tot in Engeland was geraakt en als de transmigranten daar pas waren ontdekt, dan riskeerde hij een boete van 2000 pond per transmigrant.' 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in