Abortus in Amerikaanse staat Alabama dan toch niet verboden
De gouverneur van Alabama, Kay Ivey, zet haar handtekening onder de strenge abortuswetgeving (15 mei 2019) Foto: AP

Een Amerikaanse federale rechter heeft de strenge abortuswet van de staat Alabama tijdelijk geblokkeerd. De wet wou abortus verbieden ook in het geval van verkrachting of incest.

Artsen in de zuidelijke en conservatieve staat Alabama riskeerden volgens de strengere abortuswet een gevangenisstraf van 10 tot 99 jaar voor het uitvoeren van een abortus. De enige uitzondering die de wet nog toeliet, was in het geval het leven van de moeder in gevaar zou zijn of de foetus doodgeboren zou worden.

Het gaat niet om een definitieve uitspraak van de rechter, maar om een voorlopige uitspraak. De rechter oordeelde dat de wetgeving ongrondwettelijk is omdat die de vrijheid van vrouwen inperkt en de rechten van het individu aantast. Volgens rechter Myron H. Thompson was de wet ‘duidelijk in strijd met het Hooggerechtshof en de grondwet’. Sinds 1973 maakte een uitspraak van het Hooggerechtshof abortus legaal in de Verenigde Staten.

Het strenge wetsontwerp werd in mei aangenomen door de gouverneur van Alabama, nadat het werd goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden en de senaat van de staat. De ngo voor burgerlijke vrijheden ACLU en de gezondheidsvereniging voor vrouwen Planned Parenthood hadden de zaak voor de rechtbank gebracht. Op de website van ACLU sprak de CEO van Planned Parenthood Southeast dan ook van een ‘overwinning voor het hele land’.

Eerder konden de verenigingen al andere abortuswetten zien te blokkeren in Georgia, Missouri, Arkansas, Kentucky, Ohio en Utah. Abortus bleef aldus legaal in alle vijftig Amerikaanse staten. ‘Politici, luister goed: We hebben een grondwettelijk recht op abortus. Als jullie dat proberen te verbieden, zien we jullie voor de rechtbank’, schreven ze op Twitter.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig