Koerdische militie YPG trekt zich voortijdig terug uit noorden van Syrië
Archiefbeeld Foto: AFP

De Koerdische militie YPG heeft zich volgens de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe voortijdig uit het noorden van Syrië teruggetrokken.

‘De terugtrekking van de gewapende groepen uit het gebied waar een veilige corridor moet komen, is eerder dan gepland afgerond’, zei de Russische minister dinsdag in gesprek met zijn Armeense ambtgenoot David Tonoyan. ‘De Syrische grenswacht en onze militaire politie zijn het gebied nu binnengetrokken.’

Volgens de woordvoerder van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, Fahrettin Altun, moeten die gezamenlijke patrouilles nagaan of de YPG zich daadwerkelijk hebben teruggetrokken of niet.

Een overeengekomen staakt-het-vuren zou officieel om 18 uur plaatselijke tijd (16 uur Belgische tijd) aflopen. YPG moest zich luidens de overeenkomst terugtrekken uit een strook van 30 kilometer diep aan de Syrisch-Turkse grens. Nog voordat de termijn daarvoor afgelopen was, dreigde Turkije met de voortzetting van zijn militaire offensief in het noorden van Syrië.

Het Turkse leger trok op 9 oktober met geallieerde rebellen het noorden van Syrië binnen en begon er een offensief tegen YPG, in de ogen van Ankara een terreurorganisatie.

Rusland en Turkije kwamen vorige week overeen het grensgebied samen te controleren. Ze gaven YPG 150 uur de tijd om zich uit het gebied terug te trekken. Binnen die termijn was een staakt-het-vuren van kracht.