De Syrische Koerden zeggen dat hun spion een onderbroek van IS-leider Baghdadi stal voor een DNA-test.

Een commandant van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), Polat Can, zegt op Twitter dat hun bron een cruciale rol speelde in het opsporen van Abu Bakr al-Baghdadi.

Een spion zou erin geslaagd zijn om in de kring rond Baghdadi te infiltreren. Hij kon een onderbroek van de IS-leider stelen, zegt Can, om zijn identiteit te bevestigen.

Volgens de Koerdische commandant hebben de SDF sinds 15 mei met de CIA samengewerkt om Baghdadi te vinden. ‘Alle inlichtingen en toegang tot Baghdadi en de identificatie van zijn schuilplaats waren het resultaat van ons eigen werk’, zegt hij.

De Koerdische bron ontdekte volgens de commandant ook dat de IS-leider bijna ging verhuizen van Idlib naar een nieuwe locatie in Jarablus.

Eerder zei SDF-commandant Mazlum Kobani dat hun spion in het compound was toen Amerikaanse soldaten de raid uitvoerden. Volgens hem ging hun spion door als veiligheidsadviseur van Baghdadi en handelde hij uit wraak.

Vertraging

De Amerikaanse president heeft de rol van de Koerden in de raid die tot de dood van de IS-leider leidde, geminimaliseerd. Volgens de SDF heeft de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Syrië tot uitstel van de operatie geleid.

‘Meer dan een maand geleden werd de beslissing gemaakt om Baghdadi uit te schakelen’, zegt Can. ‘Maar door de Amerikaanse terugtrekking en de Turkse invasie moesten we onze speciale operaties stopzetten, waaronder de achtervolging van Baghdadi. De Turkse invasie heeft tot een vertraging geleid.’