Libanese premier Saad Hariri kondigt ontslag aan
Foto: epa-efe

De Libanese premier Saad Hariri heeft zijn ontslag aangekondigd. In de loop van dinsdag deden al geruchten de ronde over een eventueel terugtreden van premier Hariri.

'Ik ga nu naar het paleis van Baabda om het ontslag van mijn regering aan de president van de republiek aan te bieden', zei de Libanese premier Saad Hariri tijdens een korte toespraak op televisie. Zijn woorden werden door juichkreten onthaald in de straten van Beiroet. 

Hariri zei in zijn toespraak dat hij in een doodlopend straatje was terechtgekomen bij zijn pogingen om een oplossing te vinden voor de economische crisis in zijn land. 'Niemand is groter dan het land', zei de premier.

Het ontslag komt er op de dertiende dag van straatprotesten tegen Hariri's regering. Vandaag liepen de spanningen nog verder op: tegenstanders die gewapend waren met stokken, voerden in het centrum van de hoofdstad een aanval uit op de plaats waar de demonstranten samenkomen. Het kwam ook tot confrontaties tussen demonstranten die enkele verkeersaders blokkeerden en de volgelingen van twee sjiitische bewegingen die probeerden de wegen te heropenen.

Oorzaak van de onlusten is de slabakkende economie van het land, dat gebukt gaat onder grote schulden. Critici verwijten het regime corruptie en verkeerde economische keuzes.

Vorige week nog probeerde premier Hariri het tij te keren door een stoet van hervormingen aan te kondigen. Door de nadruk op investeringen, sociale uitgaven, openbare voorzieningen en taksen op groot geld en banken zou Libanon eindelijk van een disfunctionele staat met een corrupte bovenklasse kunnen evolueren voor de burgers. Maar zijn burgers geloofden Hariri niet meer. 

Libanezen in het hele land hebben het gehad met de wankele infrastructuur, het gebrek aan elektriciteit en water – tenzij voor wie extra wil betalen aan privé­bedrijfjes die vaak banden hebben met politieke spelers – en met de lamentabele staat van de gezondheidszorg en het onderwijs, tenzij voor wie zich een dure private ziekteverzekering en privéscholen kan veroorloven.