Spaanse regering: ‘Onbegrijpelijk als België voortvluchtigen niet overlevert’
Carles Puigdemont Foto: blg

Als België Carles Puigdemont niet overlevert aan Spanje, dan dreigen de bilaterale relaties tussen beide landen schade op te lopen. Dat zegt de Spaanse vicepremier Carmen Calvo.

‘De Spaanse regering zou het niet begrijpen als België mensen die op de vlucht zijn voor het Spaanse gerecht niet zou overleveren’, verklaarde de Spaanse vicepremier op de radiozender Onda Cero. Dat zou volgens haar niet respectabel zijn.

‘Iedereen is gelijk voor justitie’, zegt Calvo. Volgens haar kan België moeilijk weigeren nu het Spaanse Hooggerechtshof negen andere Catalaanse leiders heeft veroordeeld. De nummer twee van de Spaanse regering dreigt met maatregelen als België niet ingaat op het Spaanse verzoek, hoewel ze niet zegt welke.

Gonzalo Boye, advocaat van Puigdemont, vindt het alvast niet kunnen dat Spanje de Belgische regering onder druk zet ‘in een louter juridische kwestie’. Dat gaat volgens hem in tegen de scheiding der machten.

Normaal gezien ging de raadkamer zich vandaag buigen over het Europees aanhoudingsbevel tegen de voormalige Catalaanse minister-president. Maar de zitting is uitgesteld tot 16 december.

Het Spaanse gerecht had op 14 oktober een nieuw Europees aanhoudingsbevel (EAB) uitgevaardigd tegen de voormalige minister-president van Catalonië voor zijn rol in de onafhankelijkheidsverklaring van Catalonië. In tegenstelling tot het vorige aanhoudingsbevel wordt hij, behalve voor misbruik van overheidsgeld, ook gezocht voor ‘opruiing’.