Labour gaat vervroegde verkiezingen steunen
Foto: EPA-EFE

Labourleider Jeremy Corbyn gaat akkoord met vervroegde verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. Er is aan zijn eisen voldaan, zo liet hij aan een groep adviseurs weten.

Een voorwaarde van Labour voor vervroegde verkiezingen is dat een no-dealbrexit van de baan moet zijn. Nu de EU het Verenigd Koninkrijk tot 31 januari uitstel heeft gegeven voor de Brexit, is die voorwaarde volgens Corbyn vervuld.

De Labourleider zei daarbij dat zijn partij de ‘meest ambitieuze en radicale verkiezingscampagne’ wil lanceren.

Over de timing stemmen de parlementsleden later vandaag. De SNP en de LibDems willen op 9 december naar de stembus gaan. De regering stelt 12 december voor, maar zou ook 11 december aanvaarden om de oppositie aan boord te krijgen.

De precieze datum speelt in de hoofden van de oppositie een belangrijke rol. De LibDems, maar ook Labour, vinden 9 december beter voor de studenten en dat zijn hun kiezers. Het eerste semester eindigt op 13 december. Op 12 december zouden ze al op weg naar huis zijn.

Het Britse Lagerhuis stemde gisteravond niet in met de vraag van ­Boris Johnson om op 12 december vervroegde verkiezingen te houden. Daar was een tweederdemeerderheid voor nodig. Daarom probeert Johnson het nu met een wet die verkiezingen in december mogelijk maakt. Daarvoor is slechts een meerderheid nodig.