Zo verrassend kan kalfsvlees zijn
Foto: VLAM
Kalfsvlees is een sappig stukje vlees met een subtiele smaak. Daardoor is het perfect te combineren met verschillende ingrediënten voor een verrassende smaaksensatie.

Kalfsvlees is een van de veelzijdigste stukken vlees. Je kunt het op verschillende manieren klaarmaken, en je kunt het combineren met tal van bijgerechten en sauzen. Daar zijn klassiekers bij zoals aardappel- of wortelpuree, gestoofde groenten, of tomaten- en champignonsaus.

Maar kalfsvlees leent zich ook perfect voor gewaagdere combinaties. Kalfsvlees gaat bijvoorbeeld heel goed samen met de zure toets van sinaasappel, citroen, clementine of pompelmoes. De combinatie van het zachte en tedere kalfsvlees met zure en licht bittere citrusvruchten levert lichte, frisse en overheerlijke gerechten op waarmee je je gasten zal verrassen. Zoals kalfspiesjes met paksoi, blauwekaassaus en sinaasappel: een ware smaakexplosie!


Fruit en noten
Met de zoete smaak van gedroogd fruit en noten onthul je op subtiele wijze de ware smaak van kalfsvlees. Denk aan pruimen, pistachenoten, amandelen, dadels, hazelnoten en cashewnoten. Ook verse vruchten, zoals vijgen, appelen, pruimen, abrikozen, perziken of frambozen, gaan heel goed samen met kalfsvlees. Kalfsrolletjes met vijgen zijn een onweerstaanbare combinatie.


Paddenstoelen
In de herfst vind je tal van paddenstoelen – ga ze wel niet zelf plukken zonder kennis van zaken! De houtachtige aroma’s van bijvoorbeeld eekhoorntjesbrood, cantharellen of witte champignons gaan perfect samen met kalfsvlees. Probeer dit recept voor kalfszwezerik met paddenstoelen maar eens.

Nog meer verrassende recepten met kalfsvlees vind je op www.gekopkalfsvlees.be.
 

Hoe bereid je kalfsvlees?
Anthony Snoeck van restaurant Volta kookt het liefst van al met vlees. De gasten van Volta kunnen steeds rekenen op vlees van topkwaliteit. Anthony deelt graag enkele keukengeheimpjes voor het perfecte kalfsvlees.

Als je ten volle wilt genieten van een mals stukje vlees, bereid je kalfsvlees het best licht rosé. Natuurlijk kun je afhankelijk van je voorkeur ook kiezen om het à point te serveren.
Haal het kalfsvlees op voorhand uit de koelkast. Zo voorkom je dat een thermische schok het vlees minder zacht maakt.
Bak kalfsgebraad rondom goed aan tot je een smakelijke korst hebt die het vlees beschermt tegen te grote hitte. Zo behoud je de smaak en verliest het vlees geen vocht tijdens het gaarproces in de oven.
Laat het kalfsvlees na het bakken altijd enkele minuten onder een vel bakpapier of aluminiumfolie rusten. Zo blijft de warmte behouden en verspreiden de sappen zich door het vlees.

Bekijk ook deze vijf unieke recepten van Anthony Snoeck.
 

Nog meer weetjes of verrassende recepten met kalfsvlees? Ontdek ze hier »