Gwendolyn Rutten heropent debat over euthanasie bij ‘voltooid leven’
Gwendolyn Rutten. Foto: BELGA

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten wil het debat over euthanasie bij ‘voltooid leven’ heropenen. Dat zegt ze in een opiniestuk in De Morgen naar aanleiding van een uitspraak van radiocoryfee Lutgart Simoens. Die had gezegd dat ze weinig fysieke problemen heeft, maar het toch ‘gehad had’. De oproep van Rutten kent voorlopig echter weinig bijval.

In het opiniestuk schrijft Rutten dat ze het helemaal eens is met Simoens. ‘Niet alleen bij ondraaglijk lijden, maar ook als je leven af is, moet je er een punt achter kunnen zetten wanneer je er zelf, uitdrukkelijk, vrijwillig, onafhankelijk en duurzaam om vraagt’, stelt ze. Volgens Rutten is de tijd rijp om in het federale parlement het debat te voeren. ‘Niet snel, snel maar in alle rust en sereniteit.’

Haar oproep kent echter weinig bijval, zowel bij experts als in het politieke milieu. SP.A probeert naar eigen zeggen al geruime tijd een debat te voeren over euthanasie bij dementie.

‘Onze pogingen werden telkens afgeblokt, ook door de liberalen. Dat de tijd volgens mevrouw Rutten nu rijp zou zijn om over voltooid leven te praten, terwijl er tot nog toe niet over de andere zaken gepraat mocht worden, is dan ook een rare kronkel’, stelt federaal parlementslid Karin Jiroflée.

Eerdere pogingen

Bij N-VA en CD&V zijn ze duidelijk: als er geen grondige evaluatie komt van de huidige euthanasiewetgeving, is praten over een uitbreiding ervan niet aan de orde. Bij de Franstalige partijen MR en PS is dan weer te horen dat een dergelijk debat ‘nu niet aan de orde is omdat het niet echt leeft’.

Het is niet de eerste maal dat Open VLD dit debat op gang probeert te trekken. In 2017 opperde Vlaams Parlementslid Jean-Jacques De Gucht ook al dat de tijd rijp was voor een ‘debat over het recht op zelfbeschikking’. Ook artsen probeerden eerder de discussie te voeren. Tot daadwerkelijke wetswijzigingen leidden die pogingen niet.