Minstens 17 doden en 800 gewonden in Irak bij gewelddadig neerslaan protesten
Foto: AFP

In de Iraakse stad Kerbala zijn dinsdag minstens 14 doden en 865 gewonden gevallen, nadat de overheid er protesten gewelddadig heeft neergeslagen. Dat meldt persagentschap Reuters op basis van medische en regeringsbronnen.

In de stad Nassiriya overleedden drie demonstranten dan weer aan de verwondingen die ze bij eerdere protesten hadden opgelopen. In hoofdstad Bagdad vuurden veiligheidsdiensten traangas af op de duizenden scholieren en universiteitsstudenten die ondanks een verbod toch op straat waren gekomen. Ooggetuigen melden dat zij werden opgewacht door soldaten met getrokken wapenstok. 

In Irak werd maandag al voor de vierde dag op rij geprotesteerd tegen de overheid. De demonstranten zijn ontevreden over de economische toestand van het land en eisen hervormingen van de overheid. Ze beschuldigen premier Adel Abdul Mahdi van corruptie en menen dat de politieke elite die het land bestuurt 'geen besef heeft van de noden van het volk'.  

Het is de tweede maal in een maand tijd dat dit soort demonstraties de kop opstoken. Tijdens een eerste golf van protesten in oktober vielen al 250 doden.