Rookmelders verplicht, maar amper nog te vinden
Foto: Serge Minten
De Stichting Brandwonden, de vzw Oscare die brandwondenpatiënten helpt, maar ook diverse brandweerzones: allemaal zijn ze vruchteloos op zoek naar grote partijen rookmelders.

‘In het kader van onze brandpreventiecampagnes kunnen inwoners al een tijdje tegen een iets lagere prijs bij ons kwalitatieve rookmelders kopen. Ze krijgen er van onze medewerkers ook wat tips en uitleg bij, waardoor de actie een enorm succes is’, zegt Kristof Louagie van de brandweerzone Westhoek.

Alleen: de voorraad is op, en vermoedelijk moet de brandweerzone tot eind november wachten, ‘omdat de fabrikant de enorme toevloed van bestellingen niet aankan’, aldus Louagie.

Hetzelfde verhaal bij de Stichting Brandwonden en de brandwondenvereniging vzw Oscare. ‘Wij vermoeden dat de stormloop twee grote oorzaken heeft: de geslaagde preventiecampagnes én de verplichting dat in Vlaanderen tegen eind dit jaar elke (huur)woning over een rookmelder moet beschikken. Blijkbaar schieten veel mensen nu pas wakker”, zegt Oscare-woordvoerder Peter Van Rossum.

'Ongemakkelijk gevoel'

De vzw krijgt constant telefoontjes van brandweerzones en gemeentebesturen, op zoek naar een leverancier die nog wel rookmelders voorradig heeft. ‘Wij weten helaas geen geheime voorraad liggen.’ De Stichting Brandwonden trachtte recent nog 4.000 extra rookmelders te bestellen; ‘vermoedelijk krijgen we die pas eind volgende maand geleverd’, aldus gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Arnould.

Hij houdt een ‘ongemakkelijk gevoel’ over aan het tekort aan rookmelders. ‘Wij propageren al jaren die levensreddende apparaten. We zouden mensen het liefst van al dan ook kunnen helpen.’

In warenhuizen en doe-het-zelfzaken liggen nog wel rookmelders in de rekken, al is het toch oppassen geblazen. ‘Wie via gemeenten, brandweerkorpsen of brandwondenverenigingen een rookmelder kocht, is zeker van de kwaliteit van het apparaat’, zegt brandpreventiespecialist Tim Renders. ‘Onze vrees is dat mensen in hun zoektocht mogelijk apparaten van een lagere kwaliteit gaan kopen. Hoe herken je een goed apparaat? Het heeft een CE-keuring, een batterij met een levensduur van tien jaar én een testknop.’