Nederlands parket wil DNA-onderzoek ‘gezin’ Ruinerwold
Foto: AFP

Het Nederlands parket wil met een DNA-onderzoek vaststellen of de 67-jarige Gerrit Jan van D. wel echt familie is van de zes jongvolwassenen met wie hij een teruggetrokken leven leidde in een boerderij in Ruinerwold.

Een woordvoerster van het openbaar ministerie (OM) heeft dat bevestigd naar aanleiding van een bericht in het Dagblad van het Noorden.

Van D. zit vast op verdenking van wederrechtelijke vrijheidsberoving, het benadelen van de gezondheid van anderen (mishandeling) en witwassen. Ook de 58-jarige huurder van de boerderij, Josef B., zit vast wegens dezelfde redenen. De twee worden woensdag voorgeleid voor de raadkamer van de rechtbank in Assen. Het OM wil dat de twee langer in voorarrest blijven.

Het gezin woonde al jaren in afzondering. Twee weken geleden kwam de zaak aan het rollen, nadat de 25-jarige zoon enkele keren was opgedoken in een café in het Drentse Ruinerwold, een plaatsje van ongeveer 4000 inwoners in de buurt van Meppel. Toen hij zijn verhaal deed aan de uitbater van de dorpskroeg schakelde die de politie in.