‘Lijk van Baghdadi in zee gedumpt’
Abu Bakr al-Baghdadi Foto: AP

Het Amerikaanse leger heeft het lichaam van de omgebrachte IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi in zee gegegooid. Dat heeft maandag een hoge ambtenaar van het Pentagon op voorwaarde van anonimiteit gezegd aan het Franse persbureau AFP.

Baghdadi is dit weekend na een lange zoektocht omgebracht in Syrië. Zijn lichaam werd meegenomen en daarna in het water gedumpt. Daarmee doet de zaak denken aan die van Osama Bin Laden, leider van Al-Qaeda, nadat ook die bij een speciale operatie in 2011 in Pakistan werd gedood.

Eerder op de dag zei legerleider Mark Milley nog dat ‘gepast’ met het lichaam is omgegaan. De Amerikaanse president Trump zei wel dat Baghdadi stierf ‘als een hond’.

Twee mensen opgepakt

Het Amerikaanse leger gaf ook nog een beperkt aantal details vrij over de actie. Zo is bekendgemaakt dat twee mensen gearresteerd zijn. Zij worden op een onbekende plaats vastgehouden.

President Trump meldde ook dat er een hond betrokken was bij de operatie. Een foto van de hond is vrijgegeven, de naam niet. Volgens Trump deed het dier 'uitstekend werk bij het opsporen en doden van Baghdadi'. De precieze rol van de hond is niet meegedeeld. 

Britten

Volgens de Britse krant Daily Mirror hebben ook elitetroepen van het Britse leger (SAS) deelgenomen aan de Amerikaanse operatie. De tabloid zegt dat het gaat om een klein aantal leden van de SAS.

Een en ander is het resultaat van een uitwisselingsakkoord met de Amerikanen dat al lang bestaat voor speciale operaties van het Amerikaanse leger in Irak.

Het ministerie van Defensie wou geen commentaar geven op het bericht, aldus de Daily Mirror.

Dat het verschil in stijl en toon tussen Trump en Obama groot was, is al langer geweten. Maar door beide aankondigingen naast elkaar te zetten, van de dood van Baghdadi enerzijds, en de dood van Osama bin Laden anderzijds, valt des te meer het verschil tussen beide presidenten op.