Belgische VAR-revolutie: het busje verdwijnt en intrede in wedstrijden van 1B
Foto: JEFFREY GAENS

Het systeem van de Video Assistent Referee (VAR) zal vanaf het seizoen 2021-2022 in een centrale operatieruimte in het Belgian Football Center in Tubeke geïnstalleerd worden. Ook maakt de videoref die jaargang zijn intrede in 1B. Dat maakte de Pro League maandag bekend.

Uit een tevredenheidsenquête afgenomen door de Pro League blijkt dat de profclubs best tevreden zijn over de prestaties van de scheidsrechters, maar dat de VAR niet aan de verwachtingen voldoet. “De VAR-teams moeten beter begeleid worden”, stelde Pierre François, CEO van de Pro League.

Sinds dit seizoen is er in elke wedstrijd een VAR. Dat zal ook zo zijn in het gewijzigde format van Play-off 2, maar behalve in de halve finales en finale van Play-off 2 zal de videoref daar niet kunnen tussenkomen. Die matchen worden wel gebruikt om live tests uit te voeren om extra videorefs op te leiden.

Binnen twee seizoenen zal de VAR opereren vanuit Tubeke, waar de Pro League naar het voorbeeld van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) ook zijn hoofdzetel zal vestigen. De videorefs ruilen het busje voor een centraal operatiecentrum op het domein van het Belgian Football Center. Vanaf het seizoen 2021-2022 krijgen ook de 1B-wedstrijden VAR-assistentie.