Afschaffing woonbonus veroorzaakt ongeziene drukte bij notarissen
De vastgoedmarkt draait op volle toeren. Foto: Marc Herremans
Het aantal vastgoedtransacties is in oktober met 42,9 procent gestegen in vergelijking met oktober vorig jaar. Dat is een rechtstreeks gevolg van de afschaffing van de woonbonus vanaf volgend jaar, zegt de notarissenfederatie. Daarnaast is de gemiddelde prijs van een woonhuis in Vlaanderen in de eerste negen maanden van dit jaar opgelopen tot 285.090 euro, dat is zo’n 7.500 euro meer dan vorig jaar.

De vastgoedmarkt blijft op volle toeren draaien. In het derde trimester van dit jaar, dus van juli tot en met september, noteerden de Belgische notarissen 4,3 procent meer vastgoedtransacties dan in dezelfde periode van vorig jaar. Over de eerste negen maanden staat de teller op +6,6 procent vastgoedverkopen, in Vlaanderen zelfs op +7,3 procent.

‘Er waren in het derde trimester heel veel transacties in heel het land, met een stijging van meer dan 4 procent. Maar als we specifiek kijken naar de maand oktober, dan is er enkel in Vlaanderen een stijging van 43 procent in vergelijking met een jaar eerder. De aankondiging van de aanschaffing van de woonbonus heeft dus een onmiddellijk effect gehad’, zegt Bart van Opstal, woordvoerder van de notarisfederatie.

Het gaat om een ongeziene stijging, die volgens de notarissen van korte duur zal zijn. ‘De kans dat je in november of december nog een huis kunt kopen met de woonbonus, is zeer klein. Het criterium om die bonus nog te krijgen is de datum waarop de notaris de akte ondertekent, terwijl de cijfers voor oktober die van de compromissen zijn’, zegt van Opstal, die in november en zeker in december een terugval van het aantal transacties verwacht.

Bij de notarissen is het ondertussen 'alle hens aan dek' om de akten nog dit jaar te tekenen, aangezien de klanten daarop aandringen. ‘Notarissen gaan selecteren en dringende dossiers, de woonbonusdossiers, voorrang geven’, zegt van Opstal. ‘Ze doen hun uiterste best om het werk er nog door te krijgen, maar aangezien ook de administraties overbevraagd zijn door de notarissen, komt bepaalde info ook trager binnen.’

Woningen

Die grote belangstelling vertaalt zich in flink stijgende woningprijzen.

Zo ligt de gemiddelde prijs van een woonhuis in ons land nu op 259.725 euro. Dat is een prijstoename met 3,2 procent in vergelijking met vorig jaar. In Vlaanderen ligt die gemiddelde verkoopprijs op 285.090 euro, dat is een stijging tegenover de eerste negen maanden van vorig jaar met zo’n 7.500 euro.

In vergelijking met vijf jaar geleden (2014), betaalt u nu gemiddeld 34.500 euro meer voor een woning in het Vlaams Gewest. Dat komt volgens de notarisfederatie neer op een reële prijsstijging, bovenop 8,8 procent inflatie in die periode, van 5,5 procent.

Appartementen

Ook de verkoopprijs van appartementen blijft stijgen, en zelfs aan een hoger ritme dan bij de woonhuizen.

De gemiddelde Belgische kostprijs voor een appartement ligt nu op 228.356 euro, of +3,7 procent tegenover vorig jaar. Het gaat om de grootste prijsstijging in de afgelopen vijf jaar.

In Vlaanderen kostte een appartement in de eerste negen maanden gemiddeld 232.806 euro. In vergelijking met 2018 moesten de kopers dit jaar zo’n 8.000 euro meer betalen.