Brits Parlement verwerpt opnieuw vervroegde verkiezingen
Boris Johnson Foto: Belga

De Britse Parlementsleden verwerpen opnieuw de vraag van premier Boris Johnson om vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Morgen komt er mogelijk wel een beslissing over verkiezingen in december.

Het scenario waar de parlementsleden vanavond over discussieerden, was dat van een verkiezing op 12 december, zoals Johnson dat wil. Maar daarvoor had hij een tweederdemeerderheid nodig. Die heeft hij niet gekregen. 

In de praktijk was Johnson afhankelijk van het oordeel van Labour. De partijtop hield tot maandagnamiddag overleg over een standpunt. Eigenlijk zijn de sociaaldemocraten geen voorstander van die nieuwe verkiezingen, en ook maandagavond hielden ze vast aan die visie. Labour-leider Jeremy Corbyn wil eerst absolute zekerheid dat een no-deal Brexit van tafel is. 

Het is al de derde keer dat de vraag van Johnson om vervroegde verkiezingen wordt weggestemd. Hij had 434 van de 615 stemmen nodig, maar kreeg slechts van 299 parlementsleden steun. Zelf een gewone meerderheid zat er dus niet in voor de vraag van Johnson, laat staan de nodige tweederdemeerderheid. 70 parlementsleden stemden tegen. De rest onthield zich, of was afwezig bij de stemming.

Tijdens zijn toespraak in het parlement liet Johnson zich van zijn scherpste kant zien. Zo opperde hij dat het parlement het land niet langer mag 'gijzelen'. 

Alternatief

Nu de Europese Unie opnieuw heeft ingestemd met een uitstel van de Brexit, lijken die verkiezingen echter  onafwendbaar. Dinsdag zou Johnson al met een alternatief voorstel komen, waarvoor slechts een gewone meerderheid nodig zou zijn. Ook daar wordt uitgegaan van een verkiezing op 12 december.

Eerder op de dag leek het er al op dat oppositiepartij Liberal Democrats met een alternatief voorstel komen, voor verkiezingen op 9 december. Mogelijk scharen parlementsleden van die partij zich achter het voorstel van Johnson.

In het geval dat ook voor het voorstel van dinsdag geen meerderheid is, zullen de Tories wellicht met een nieuw plan van aanpak moeten komen.