Brusselse strafuitvoeringsrechtbank stemt in met psychiatrische expertise van Dutroux
Dutroux tijdens zijn proces in 2004. Foto: AFP

De Brusselse strafuitvoeringsrechtbank heeft maandag beslist dat er een nieuwe psychiatrische expertise moet komen van Marc Dutroux.

De advocaten van Dutroux hadden om zo’n nieuw onderzoek gevraagd, om nadien eventueel een verzoek tot voorwaardelijke vrijlating van hun cliënt te kunnen indienen. Daarvoor moet uit een psychiatrische expertise echter eerst blijken dat Dutroux niet meer gevaarlijk is. 

Op het proces tegen Marc Dutroux in 2004 bleek uit het psychiatrisch rapport dat Dutroux als een 'eenzame zonderling' heeft gehandeld. 'Dutroux vormt een gevaar voor de samenleving, en de enige denkbare maatregel tegen hem is opsluiting in de gevangenis. Het helpt hem niet, maar het beschermt tenminste de samenleving', was de conclusie van gerechtspsychiater Walter Denys. Hij onderwierp Dutroux ook aan een 'psychopaten-test', en zei dat die aan alle criteria voldeed. 'In mijn hele loopbaan heb ik geen psychopaat zoals Dutroux ontmoet', getuigde hij. Ook de andere psychiaters schetsten een vernietigend beeld van Dutroux.

Jean Lambrecks, de vader van slachtoffer Eefje Lambrecks, maakte eerder duidelijk gekant te zijn tegen zo'n  nieuw onderzoek. 'Wij geloven niet dat Dutroux in die 25 jaar veranderd is. Als er daarvan sprake zou zijn, zouden de slachtoffers en nabestaanden dat wel hebben aangevoeld. Hij heeft nog altijd geen schuldinzicht, hij toont niet het minste respect voor de slachtoffers', verklaarde Myriam Nulens, de advocaat van Lambrecks, eerder.

Marc Dutroux zit nu 23 jaar in de cel. In 2004 werd hij tot levenslang veroordeeld voor de ontvoering, opsluiting en het seksueel misbruiken van zes meisjes in 1995 en 1996 en het vermoorden van vier van zijn slachtoffers.