Zestigtal ontwerpen Jules Wabbes worden geveild in Brussel
Onder meer dit bureau van Wabbes wordt geveild Foto: Cornette de Saint Cyr

Het Brusselse veilinghuis Cornette de Saint Cyr zoekt volgende maand een nieuwe eigenaar voor een zestigtal stukken van de Brusselse meubelontwerper en interieurarchitect Jules Wabbes.

De veiling op zondag 24 november kadert in de verkoop van Belgische kunst en design, maar naar aanleiding van zijn honderdste verjaardag is er extra aandacht voor de ontwerpen van Jules Wabbes (1919-1974), zo heeft het Brusselse veilinghuis Cornette de Saint Cyr aangekondigd. Het gaat om een zestigtal meubels en verlichtingselementen, ‘waarvan sommige zeer zeldzaam zijn’.

Onder meer in de aanbieding: een bureau dat Wabbes eind jaren vijftig ontwierp voor de Foncolin-kantoren in Brussel, een tweedelige boekenkast en een houten tafel op een bronzen tulpvoet. Ook drie paar muurlampen met een honingraatstructuur gaan op zoek naar een nieuwe thuis.

In 2015 hebben twee meubels van Wabbes het veilinghuis nog recordbedragen opgeleverd. De waarde van een ronde tafel met een poot van gepolijst brons uit 1955 was op 25.000 euro geschat, maar ging toen weg voor 90.000 euro. Een grote, zeldzame bibliotheek uit 1968 wisselde dan weer voor meer dan 80.000 euro van eigenaar.