Britten sturen meer controleurs naar Zeebrugge om mensensmokkel aan te pakken
De koelwagen vertrok vanuit de haven van Zeebrugge (foto) naar Groot-Brittannië Foto: Reuters
Na het overlijden van 39 migranten in een koeltransport zal Groot-Brittannië meer immigratieofficieren sturen naar de havens van Zeebrugge en Purfleet. Er is daarover een akkoord met ons land, aldus de Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel. De chauffeur van de trailer waarin de lijken zijn teruggevonden moet ondertussen in voorhechtenis blijven.

Patel zei vanmiddag in het Britse parlement dat er meer immigratieofficieren naar de haven van Purfleet moeten, waar het transport is aangekomen. Maar ze zal ook meer controleurs naar Zeebrugge sturen, vanwaar het koeltransport vertrok. De bewindsvrouw legde uit dat daaromtrent een akkoord is bereikt met de Belgische autoriteiten.

Ook kondigde Patel aan dat haar ministerie samen met de politie en de inlichtingendiensten harder wil optreden tegen georganiseerde misdaadbendes die koelwagens en vrachtwagens gebruiken voor het smokkelen migranten. 

De minister zei dat de "tragische gebeurtenissen" in Essex aantonen dat er 'veel meer, veel meer is om te doen'. Ze zei dat de reactie op 'georganiseerde criminelen' die zich met illegale migratie inlaten 'meedogenloos' zal zijn. Ze wil de mensensmokkel in koelwagen en vrachtwagens 'verstoren' en de bendes 'afschrikken'.

Aangehouden

De Noord-Ierse chauffeur – de 25-jarige Maurice Robinson – werd woensdag gearresteerd, nadat hij in de haven van Purfleet bij Londen de container kwam ophalen. Hij wordt beschuldigd van onvrijwillige doodslag, mensensmokkel en witwaspraktijken.

Robinson werd maandag voorgeleid in de rechtbank van Chelmsford Magistrates, waar hij zijn naam en adres bevestigde via een videoverbinding. De man vroeg niet om op borg vrijgelaten te worden, en moet tot 25 november in voorhechtenis blijven. Zijn zaak zal worden behandeld in het Central Criminal Court in Londen, waar hij een pleidooi zal voeren. Daar zal ook duidelijk worden of hij schuldig of niet schuldig zal pleiten.

Internationale bende

De rechtbank hoorde volgens meerdere Britse en Ierse media dat de Noord-Ier deel uitmaakt van een internationale mensensmokkelbende die grote aantallen migranten illegaal Groot-Brittannië heeft binnengebracht. Zijn betrokkenheid zou van december dateren, een groot aantal leden van de bende is nog voortvluchtig, voerde de openbare aanklager aan.

Naast Robinson werden vrijdag nog drie anderen opgepakt na het drama met de koelwagen in Essex. Zaterdag is er nog een vijfde verdachte gearresteerd, in de haven van Dublin. Zondag volgde een zesde arrestatie in Dublin, met de hulp van de Belgische politie. Het gaat om de man die de koelwagen met 39 migranten in de haven van Zeebrugge heeft achtergelaten. Dat bevestigt het federaal parket aan De Standaard. De ondervraging van de man wordt cruciaal om de reisroute te reconstrueren van de koelwagen waarin de lichamen werden gevonden.

Route

De kans bestaat dat de vluchtelingen in België aan boord zijn gegaan van de trailer. Via gps-gegevens en de tachograaf van de trekker van de vrachtwagen wordt achterhaald waar de chauffeur die zondag werd gearresteerd allemaal is gestopt. Op die manier hopen de speurders te achterhalen waar de vluchtelingen aan boord zijn gegaan.

De trailer is in ieder geval via de haven van Zeebrugge naar Purfleet gereisd. De container kwam volgens het parket in Zeebrugge toe op 22 oktober om 14.49 uur, en verliet de haven in de loop van de namiddag. De vracht kwam toe in Purfleet op 23 oktober om 1 uur.

De politie werd door de ambulancediensten even voor 02.40 uur opgebeld met de melding dat er 39 lijken in een vrachtwagen waren gevonden. De vrachtwagen is geregistreerd in Bulgarije, op naam van een bedrijf waarvan een Ier de eigenaar is.

Identificatie

De politie probeert intussen nog steeds de slachtoffers te identificeren, aan de hand van hun gebit, vingerafdrukken, DNA, tattoos, littekens, juwelen, kleren of andere bezittingen zoals een gsm. Iedereen zou een tas, kleren en andere zaken bij zich hebben gehad, aldus SkyNews. In totaal heeft de politie meer dan 500 dingen om naar te kijken.

De politie ging er eerst van uit dat alle slachtoffers Chinezen waren, maar er kwamen meer en meer aanwijzingen omtrent Vietnamezen die in de koelwagen zouden hebben gezeten. De politie zal pas uitsluitsel geven na officiële identificatie.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in