Fors minder winst voor Philips
Philips-baas Frans van Houten. Foto: IMAGEGLOBE

Zorgtechnologieconcern Philips heeft het derde kwartaal van het jaar afgesloten met een fors lagere winst in vergelijking met een jaar eerder. De onderneming, die eerder bekendmaakte in de meetperiode een grote afschrijving te moeten doen, behaalde een winst uit voortgezette activiteiten van 211 miljoen euro, tegen 307 miljoen euro in het derde kwartaal een jaar eerder.

Philips had eerder al bekendgemaakt dat de handelsoorlog tussen China en de VS een daling van de winstmarges bij Connected Care heeft veroorzaakt. Daarbovenop deed het bedrijf een afschrijving van 78 miljoen euro. Volgens de onderneming is dat een erfenis van een eerdere overname. De winstwaarschuwing zorgde ervoor dat het aandeel Philips eerder deze maand hard onderuitging op de beurs van Amsterdam.

De aangepaste winstmarge van 12,4 procent op het bedrijfsresultaat is lager dan de 13,2 procent een jaar eerder. Philips zelf heeft als doel de winstmarge doorgaans met 1 procentpunt per jaar op te voeren. Voor het hele jaar en volgend jaar houdt Philips vast aan zijn eerder gemelde prognose van 4 tot 6 procent groei en een verbetering van de winstmarge.

Topman Frans van Houten sprak van ‘gemengde resultaten’. De vergelijkbare omzetgroei van 6 procent bestempelde de Philips-baas als ‘sterk’. Met name in China, waar groei met dubbele cijfers werd gerealiseerd, en andere opkomende markten presteerde Philips naar behoren. Verder wees Van Houten op de eerder gemelde winstwaarschuwing.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig