Officieel: koning benoemt Sophie Wilmès tot premier
Premier Wilmès Foto: Photo News

Koning Filip heeft zondagmiddag Sophie Wilmès benoemd tot premier van de federale regering in lopende zaken. De 44-jarige Wilmès is nu dus ook officieel de eerste vrouwelijke eerste minister van België.

‘Minister Sophie Wilmès werd door Zijne Majesteit de Koning vandaag in audiëntie ontvangen in het Paleis van Brussel. De Koning benoemde haar tot Eerste Minister. De Eerste Minister heeft het ontslag van de regering bevestigd. De Koning heeft de Eerste Minister belast met de verderzetting van de afhandeling van de lopende zaken’, meldt het paleis zondag in een persmededeling.

Zaterdag had het kernkabinet beslist dat Wilmès haar partijgenoot Michel zal vervangen als premier in lopende zaken. Een wissel aan de top van de ontslagnemende regering drong zich op omdat Michel op 1 december voorzitter van de Europese Raad wordt.

Wilmès was de voorbije vier jaar minister van Begroting in de regering van premier Charles Michel. Na het vertrek van de N-VA uit de regering kreeg de liberale uit Sint-Genesius-Rode er ook de bevoegdheden Ambtenarenzaken en Wetenschapsbeleid bij.

Nadien mocht ook David Clarinval (MR), de nieuwe minister van Begroting, op het paleis langsgaan. Hij had nog geen eed afgelegd en zweerde bij deze gelegenheid getrouwheid aan de koning en gehoorzaamheid aan de grondwet en de wetten van het Belgische volk.

Officieel: koning benoemt Sophie Wilmès tot premier
Minister van Begroting Clarinval legde wel de eed af bij de koning. Foto: Photo News

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig