Brexit: ‘Nieuwe verkiezingen enkel bij uitstel tot eind januari’
SNP-leider Blackford in het Lagerhuis. Foto: VIA REUTERS

De leiders van twee kleinere Britse oppositiepartijen, de Schotse nationalistische SNP en de Liberaal-Democraten, zijn bereid in te stemmen met nieuwe verkiezingen, maar alleen als de EU de Brexit uitstelt tot 31 januari.

Ian Blackford, leider van de SNP, en zijn collega van de Liberaal-Democraten, Jo Swinson, hebben een brief aan Europees president Donald Tusk gestuurd. Indien de Brexit met drie maanden wordt uitgesteld en de datum van de uitstap daardoor naar eind januari wordt verschoven, dan kan de oppositie samenwerken om nieuwe verkiezingen dit jaar mogelijk te maken, luidt het in de brief.

‘We hopen allemaal op verkiezingen die deze hopeloze situatie kunnen doorbreken’, schrijven Blackford en Swinson. Die vervroegde verkiezingen zouden voor hen dan al op 9 december kunnen, eerder dus dan Johnsons voorgestelde datum.

 

 

Volgende week vertrek?

Tusk heeft de 27 overblijvende EU-landen eerder al geadviseerd om akkoord te gaan met het Britse verzoek om uit te stellen tot 31 januari en zo volgende week een chaotisch vertrek van het Verenigd Koninkrijk te vermijden. Een van de mogelijkheden is een ‘flextension’. Het uitstel zou in dat geval tot 31 januari lopen, maar wel ingekort kunnen worden indien de ratificatie van het echtscheidingsakkoord sneller kan afgerond worden.

Johnson wil intussen maandag het Britse parlement laten stemmen over vervroegde verkiezingen op 12 december. Voor de benodigde tweederde meerderheid in het parlement heeft hij echter de hulp nodig van de oppositie. De socialistische oppositieleider Jeremy Corbyn maakte eerder al duidelijk dat zijn Labour-partij nieuwe verkiezingen niet in de weg zal staan op voorwaarde dat het scenario van een Brexit zonder akkoord van tafel is.

Het VK had eigenlijk al op 31 maart uit de EU moeten stappen, precies twee jaar nadat de Britten officieel hadden aangemeld dat ze de Unie willen verlaten. Sindsdien is de Brexit al tweemaal uitgesteld omdat het Britse parlement geen echtscheidingsakkoord met de EU heeft geratificeerd, en tegelijkertijd een chaotisch vertrek zonder akkoord uitsluit. Uitstel vereist de unanieme goedkeuring van de staatshoofden en regeringsleiders van de 27 lidstaten, in overeenstemming met de Britse regering.