Nationale Bank maakt veel lenen voor woning moeilijker
Foto: Hollandse Hoogte / Joyce van Belkom

Vanaf 1 januari 2020 kan het moeilijker worden om veel te lenen voor een woning, in verhouding tot de waarde van het huis of het inkomen. De Nationale Bank zal immers strenger toekijken op banken.

Zo zal de norm gelden dat er maximaal 90 procent van de waarde van een eigen woning geleend mag worden. Bij een woning om te verhuren geldt een maximale quotiteit van 80 procent.

Banken mogen daar wel nog van afwijken: voor de eigen woning mag maximaal 35 procent van de leningen in de totale portefeuille hoger liggen dan de norm. Bij woningen om te verhuren is dat 10 procent.

De voorbije jaren stelde de Nationale Bank, ondanks herhaaldelijke waarschuwingen, vast dat banken meer risicovolle leningen toekennen. Het aantal leningen met een quotiteit van boven de 80 procent, steeg in vier jaar tijd van 41 naar 53 procent. Bovendien besteedt een gezin op de vijf meer dan de helft van zijn inkomen aan de woonlening. Om dat in te perken mag maximaal 5 procent van alle woonkredieten gaan naar gezinnen die een hoge aflossingslast (meer dan 50 procent) combineren met een quotiteit van meer dan 90 procent.

Banken die zich niet houden aan de regels, zullen op het matje geroepen worden.