Vrouwen die protesteren tegen Weinstein uit bar gegooid
Harvey Weinstein in een bar in New York Foto: Zoe Stuckless, Facebook

De verguisde producer Harvey Weinstein, die door meer dan 80 vrouwen beschuldigd is van aanranding en verkrachting, liet zich deze week opmerken op een evenement voor acteurs. Drie vrouwen protesteerden en werden zelf uit de bar gegooid.

Harvey Weinstein verstopt zich niet. De man achter de intussen failliete Weinstein Company kon als machtige producer jarenlang zijn gang gaan met vaak jonge en kwetsbare actrices. Zijn val in 2017 bleek de start van een invloedrijke #metoo-beweging in de Verenigde Staten, en die ook uitdijde tot bij ons.

Woensdagavond - enkele maanden voor de start van het strafproces tegen hem - zat Weinstein in een bar in Manhattan. Het exclusieve (netwerk)evenement waar hij op uitgenodigd was, heette ‘Actor’s Hour’, alleen toegankelijk voor insiders. Acteurs en performers kunnen het podium op stappen. Dat deed Kelly Backman ook. De schrijver en stand-upcomedian lachte met de ‘olifant in de zaal’: ‘eigenlijk de Freddy Krueger in de zaal’, zei ze. ‘Ik wist niet dat ik mijn pepperspray en rape whistle (antiverkrachtersfluitje) moest meenemen naar dit evenement.’

 

 

In de video is te horen hoe Backman, zelf een slachtoffer van verkrachting, wordt uitgejouwd. Iemand roept ‘zwijg’.

Twee andere vrouwen, de stand-upcomedian Amber Rollo en actrice Zoe Stuckless komen ook in het verweer tegen Weinstein. Stuckless wijst naar Weinstein, en roept: ‘Gaat dan niemand iets zeggen?’ Weinstein, omsingeld door enkele vrouwen en bodyguards, kijkt weg. Even later worden de vrouwen door medewerkers van de bar naar buiten begeleid. Verschillende Amerikaanse media, onder meer The Cut en Gothamist, hebben het verhaal naar buiten gebracht.

In een reactie aan The Hollywood Report zegt de entourage van Weinstein dat ‘de toestand niet nodig en grof was’.

Vrouwen die protesteren tegen Weinstein uit bar gegooid
Foto: AP