Vierde arrestatie in onderzoek naar 39 doden in vrachtwagen
Foto: BELGAIMAGE

De Britse politie heeft al vier mensen gearresteerd in verband met de 39 lichamen die woensdag in een vrachtwagen zijn gevonden. De chauffeur werd al gearresteerd, twee anderen komen uit Noord-Engeland, de vierde gearresteerde is een man uit Noord-Ierland.

De politie laat weten dat een vierde persoon werd opgepakt. De 48-jarige man komt uit Noord-Ierland en werd gearresteerd in Stansted Airport in Londen. De twee andere verdachten, een man en een vrouw uit Warrington, in het graafschap Cheshire, werden eerder vandaag opgepakt. Beide verdachten zijn 38 jaar. Alle drie worden ze verdacht van samenspannen met mensensmokkelaars en doodslag. 

De arrestaties volgden op huiszoekingen in Cheshire, meldt de politie.

De 25-jarige chauffeur uit Noord-Ierland die de koeltainer in de haven van Purfleet oppikte, blijft in voorhechtenis. Hij werd woensdag opgepakt en wordt verdacht van moord.

Identificatie

Volgens de politie zijn de slachtoffers, acht vrouwen en 31 mannen, vermoedelijk vluchtelingen die het land werden binnengesmokkeld.

Autopsies moeten uitwijzen hoe de slachtoffers precies zijn omgekomen, terwijl forensische experts ze proberen te identificeren. De Chinese ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk, Liu Xiaoming, zegt dat hij een team heeft gestuurd om daarmee te helpen. Volgens hem moet hun nationaliteit nog bevestigd worden. De politie vermoedde dat het om Chinezen gaat. Vietnamese media melden intussen op gezag van de Vietnamese ambassade in Londen dat er een Vietnamees slachtoffer is.

Zeebrugge

Een Iers bedrijf,  Global Trailer Rental Europe, heeft de koelcontainer op 15 oktober aan een ander bedrijf aan de Ierse grens geleased. 

Voor de koelcontainer in Engeland aankwam, passeerde hij in de haven van Zeebrugge. Het federaal parket heeft ook in België een onderzoek geopend, dat zich zal toespitsen op de organisatoren van en alle betrokken bij dit transport.